Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-27 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/07/29/paven-pa-ostgotagatan-4283/

Epsteins STHLM

Påven på Östgötagatan

På en husfasad på Östgötagatan sitter en bild i kolossalformat på den 82-årige påven Benedictus XVI. Den stockkonservative patriarken ser ut att skaka galler. Kanske får han (nu lagom till pridefestivalen) sona sitt uttalande i förra årets jultal om att ”homosexuella är ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförstörelsen”.  


Huset ligger på Östgötagatan (i backen mitt emot moskén). Innan det brann sommaren 2003 hade jag alltid trott att det var en frikyrka (stadsbyggmästare Pehr Emanuel Wermings arkitektur tydde på det, tycktes det mig). Men efter branden fick jag klart för mig att det brunna huset var skolan Katarina Västras gymnastikhall från 1881. Den hade under de närmaste åren före branden flitigt använts av de fystränande brandmännen från intilliggande Katarina brandstation på Tjärhovsgatan.


Länge var det oklart om resterna efter eldsvådan skulle rivas eller renoveras. För ett par år sedan planerades restaurering och inrättandet av ett turkiskt ångbad (hamam). Projektet rann ut i sanden. Men nu planeras åter ett turkiskt bad (i mindre skala) plus bostäder i den renoverade byggnaden. Beslut och byggstart ser ut att bli verklighet till hösten