Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/07/31/hamburgerbryggeriet-nu-och-da-4285/

Epsteins STHLM

Hamburgerbryggeriet nu och då

Hamburgerbryggeriets gamla brygghus i hörnet av Norrtullsgatan och Frejgatan som stått tomt en längre tid är nu täckt med blå byggplast. Renovering pågår. Det ska bli ett kulturhus för stockholmarna, lovar Joakim Larsson, ordförande för Svenska Bostäder som tecknat ett långtidskontrakt med Svenska Bostäder. I Brygghuset, som öppnas nästa vår, blir det konferenser, studiecirklar, konferenser och olika kulturevenemang.


Brygghuset och Disponentvillan (närmare Odenplan) är de förnämsta av de få byggnader som blev kvar efter rivningarna av Hamburgerbryggeriet i början av 70-talet. Jan Bergman (tonåring på den tiden) gick runt i ruinerna och dokumenterade förödelsen. Följande svit visar några av dessa bilder (och bildtexter) som publicerades i hans bok ”Mina egna Stockholmspärlor” (2005).


Jan Bergman är kanske mest känd för sina filmer (bl a ”Stockholmspärlor”, ihopklippta av gamla journalfilmer) som visats på TV. Men nu har han åter publicerat en vacker bok ”Stad i förvandling” med bilder från gamla Stockholm 1930-1970. Många är tagna av hans mamma, skolmåltidsbiträdet Inez Bergman (1917-2002) som överförde fotointresset på sonen.