Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 06:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/08/30/nu-rivs-norra-station-4515/

Epsteins Stockholm

Nu rivs Norra station

Rivningen av Norra station är i full gång. Här rivs inte för att få luft och ljus. Här rivs för att få plats att bygga hus. En ny stadsdel (med kontor och 3 500 nya bostäder) som binder ihop Stockholm och Solna (vid Karolinska) med en överdäckning av E 4: an planeras. Hela den gamla stationsbyggnaden ryker dock inte med en gång. Grävskopan stannar vid Pris Xtras lokaler. Det jättelika matmagasinet har fått en frist på fem är. Till dess måste de ha hittat nya lokaler.


Så småningom rivs hela den gamla stationsbyggnaden, förmodligen inklusive den gamla vänthallen (Norra station hade persontrafik mellan 1882 och 1913), det så kallade Klockhuset (där renhållningsföretaget Liselotte Lööf i dag har kontor), som det tidigare varit tal om att försöka rädda på plats eller genom att flytta det. Men jag har hört viskas att de planerna är nedlagda. Klockhusets dagar tycks räknade. Tråkigt!


Norra station blir hårdexploaterat med tolvvåningshus och två jättelika torn (som stadsbyggnadskontorets planarkitekt Alexander Wolodarski sitter och ritar på) vid Torsplan. Kan man inte då också bevara det fina gamla Klockhuset (på samma sätt som stationshuset vid Norra Bantorget bevarades) som ett minnesmärke från en gången historisk epok? Jag tycker det. Men ekonomin sätter väl som vanligt stopp. Enligt vad jag också har hört viskas så sålde staden marken till byggbolagen för en så väl tilltagen summa att de för att få ekonomi i projektet måste exploatera varje tillgänglig markplätt utom det som är avsatt till park och gator. Men nog borde staden kunna se till att låta det vackra tegelhuset stå kvar som en fantasieggande påminnelse om en annan tid. Än är det inte för sent.


Enligt vad jag har förstått planerades fler bostäder från början på nya Norra stationsområdet. Bostäder behövs ju i innerstan. Men nu ska bostäder ha fått stryka på foten för fler kontor i stället. Något som Yimby (Yes In My BackYard) protesterar mot. Yimby är en opinionsgrupp som vill att det byggs högt och mycket i Stockholm. Något som jag i detta fall gärna instämmer i. Norra station är en utmärkt plats för en ny tät stadsdel (med Klockhuset bevarat som en rottråd ned i det förgångna).