Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/09/06/sosseborgarna-firar-100-ar-4612/

EPSTEINS STOCKHOLM

"Sosseborgarna" firar 100 år

”Sosseborgarna” eller ”björkvedsbourgeoisien” (som de lite elakt kallas för på skämt, invånarna i Elsa Beskowidyllen Gamla Enskede) firade 100-årsjubileum på lördagen. Vid ”Triangeltorget” sjöng och spelade lokala förmågor och Mats Hammarlund läste egna dikter med Enskedemotiv. På den obligatoriska loppmarknaden fyndade jag en kopparpanna för 15 kronor. Inte många hus finns kvar sedan 1909. Men de gulputsade radhusen i sten på Margaretavägen (bilden längst ned) är kvar sedan den tiden. Det var den legendariska stadsplaneraren Per Olof Hallman som ritade stadsplanen 1907 med de engelska trädgårdsstäderna som förebild. Meningen var att arbetare skulle få bo här. Så var det kanske i början. I dag är området burget och välmående. Rosorna klänger längs husväggarna och på trottoarerna rullar äpplen som fallit ned från utstickande grenar på de dignande fruktträden. Kort sagt: En avundsvärd bostadsmiljö