Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/09/07/dar-star-en-hager-och-fiskar-4630/

EPSTEINS STOCKHOLM

Där står en häger och fiskar!

Tranorna är på väg söderut. Fascinerande är att se deras plogformade glidflykt över fågeltornet vid Hjälstaviken, den artrika fågelsjön som ligger närmare Enköping än Stockholm. Men ännu mer fascinerar mig ornitologernas skarpsyn. I sina fågelkikare upptäcker de och igenkänner för mig okända arter som myrspov, gluttsnäppa och större strandpipare. Tusentals är grågässen och de vitkindade. En gås med vitt huvud är en bastard mellan fjällgås och vitkindad gås, berättar min vän den fågelkunnige Håkan. Havsörnar har passerat under dagen, men vi får inte syn på någon. Men titta! Därute i vattnet står en häger och fiskar.