Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 15:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/09/29/diskriminera-inte-aspudden-4873/

EPSTEINS STOCKHOLM

Diskriminera inte Aspudden!

Aspuddsbadet är stängt. Bassängen tömd. Vattnet avkopplat. Värmen avstängd. Hela huset ska rivas, säger de borgerliga politikerna i idrottsnämnden (beslut för en dryg vecka sedan). Nej, säger badvännerna som ockuperade badet i söndags.


Miljöpartiers gruppledare i Stockholm Stefan Nilsson håller med ockupanterna. Under tisdagen besökte han Aspuddsbadet (bilden). Efteråt gick han hem till sitt kansli och författade en skrivelse till kommunstyrelsen (där han själv sitter) och krävde att ”det olyckliga och onödiga” rivningsbeslutet upphävs.


Idrottsförvaltningen säger att det skulle kosta 14 miljoner kronor att rusta upp badet (för tre år sedan beräknades kostnaden till 5 miljoner kronor). Aspuddens badhusförening har tagit in egna seriösa offerter där upprustningskostnaderna stannar på 7 miljoner kronor (halva summan).


Stefan Nilsson vill att renoveringskostnaderna utreds ordentligt och att kostnaderna för föreningen sprids på t ex 25 år i stället för föreslagna 10 år. Då skulle badhusföreningen klara hyran och badet kunna leva vidare.


Enkel matematik kan tyckas. Men det verkar ha gått politisk prestige i hela sakfrågan som i den famösa almstriden i Kungsträdgården 1971. Politikerna hade då fattat ett beslut och kunde inte tåla att vanliga människor ”var fräcka nog” att sätta sig upp mot de demokratiskt valda representanternas auktoritet.


För ett antal år sedan ville politikerna i Stockholm stänga två små bad i innerstan (Storkyrkobadet i Gamla stan och Liljeholmsbadet på Södermalm). ”Det var inte ekonomiskt försvarbart att driva de båda baden”, sades det. Men den gången lyssnade politikerna på opinionen och ändrade sig till slut. Båda baden finns kvar än i dag. Varför skulle förortsborna behandlas sämre än innerstadsborna? Diskriminera inte Aspudden!