Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/10/15/140-meter-hogt-orgelmotiv-5011/

Epsteins STHLM

140 meter högt "orgelmotiv"

140 meter högt "gracilt orgelmotiv" sett från Norra Stationsgatan.

De två planerade skyskraporna vid Torsplan (Norra Stationsområdet) blir 140 meter höga, mer än dubbelt så höga som ”de fem trumpetstötarna” (höghusen vid Sergelgatan) i City som mäter 61 meter från golv till tak. Planarkitekten Aleksander Wolodarski ritade om sitt förra kritiserade förslag som bestod av två V-formade skyskrapor vid Torsplan. I detaljplaneförslaget som nu ställs ut i Tekniska nämndhuset (14 oktober-11 november) beskrivs de nyritade skyskraporna i lyriska ordalag ”Likt ett gracilt orgelmotiv reser sig det nya tornparet som kan innehålla hotell, konferenslokaler och life-science och bostäder”. Orgelmotiv? Läser jag rätt? Kan det vara orgelpiporna i en kyrkorgel som avses? Jag har svårt att se likheten. Man får vara glad att ”orgelmotivet” inte byggs mitt i stan.

Vy från Torsgatan norrut.

Vy österut från Solnasidan.

De två skyskraporna som kallas Tors torn ska fungera som ”landmärke” och ”entré” till det nya Norra Stationsområdet, i dag mest en parkeringsplats och köpcentrum i de uttjänta gamla bangårdsbyggnaderna som ska jämnas med marken. Tyvärr ska också det gamla så kallade Klockhuset rivas. Det kunde man väl ha sparat för att bevara lite historia i området. Men nej.

Solnabron rivs och nybyggs. Tornen byggs i fonden vid Torsplan.

P-platsen som blir bostadsområde. Tyvärr rivs Klockhuset i bakgrunden.

När hela Norra station är utbyggt blir det 3 100 bostäder för 6 000 personer och arbetsplatser för 12 000 människor. Kunde man inte ha planerat tvärtom, 12 000 boende och 6 000 arbetsplatser? Jag tycker det. Om två år börjar bostadsbyggandet. Då rivs också Solnabron. När den nya Solnabron är klar 2013 börjar bygget av ”tornparet” (så benämnt i stället för det mer skickelsedigra begreppet ”tvillingtornen”). År 2018 ska hela nya Norra stationsområdet vara färdigbyggt och gränsa till nya Karolinska sjukhuset på den överdäckade järnvägen och E4-an. Det kan nog bli fint. Men blir inte ”orgelmotivet” lite väl dominerande? Jag lutar åt det.

Planområdet Norra Station.