Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 13:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/11/13/politikernas-badmosseprotest-i-stockholms-kommunfullmaktige-5310/

EPSTEINS STOCKHOLM

Politikernas badmösseprotest i Stockholms kommunfullmäktige

Aspuddsbadet ska rivas. Beslutet är taget. Men än är kanske inte sista ordet sagt. Almarna i Kungsträdgården skulle sågas ned 1971. Beslutet var taget. Men de folkliga protesterna tvingade till sist Hjalmar Mehr och den tidens maktfullkomliga politiker att vika sig. Ska samma sak hända med Aspuddsbadet?  Inte osannolikt. Den här gången är det kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) som är i Hjalmar Mehrs sits och vägrar ge efter för den folkliga opinionen.

Mehdi Oguzsoy (v) talade för Aspuddsbadets bevarande iklädd gul badmössa.

Oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida (mp) hade eget stuk på badmössan.

Delar av oppositionen under budgetdebatten.

Under fredagens budgetdebatt i Stockholms stadshus blev hon hårt ansatt av den rödgröna oppositionen som iklädda badmössor vädjade till henne att ta sitt förnuft till fånga och häva rivningsbeslutet. Badhusföreningen har erbjudit sig att rusta upp och driva badet utan att det kostar kommunen en krona om de får överta badet. Kan de inte få det, frågade flera av oppositionspolitikerna. Men Madeleine Sjöstedt (fp) slingrade sig och svarade inte direkt på frågan. Hon hävdade i stället att det fanns få ärenden som hade utretts och resulterat i så många tjänsteutlåtanden som Aspuddsbadet och dess framtid. Hon tyckte dessutom att Aspuddsbadet inte har underhållits som det ska de 23 år badhusföreningen drivit badet. Tvärtemot vad Malte Sigemalm (s) ansåg. ”När badhusföreningen fick överta driften 1985 var badet i dåligt skick eftersom staden brustit i underhåll under sin ansvariga tid före 1985. Badhusföreningen har gjort vad som stått i dess makt och allt på frivillig basis”, menade han.

Malte Sigemalm (s) överlämnar en badmössa till borgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp).

Men Madeleine Sjöstedt verkade inte låta sig bevekas. Kanske ändå till sist?

Malte Sigemalm tyckte också det var märkligt att Madeleine Sjöstedt aldrig själv satt sin fot på badet trots mängder av inbjudningar. Han överlämnade en badmössa och bjöd åter ut henne att besöka badet som nu med sin tömda bassäng fungerar som ett lokalt kulturhus med många aktiviteter och besökare. Nästa lördag är det stor festival med bland andra trubaduren Stefan Sundström.


Över 4 000 namnunderskrifter har samlats in med kravet att det kulturmärkta Aspuddsbadet ska få leva vidare. Jag undrar om inte Madeleine Sjöstedt tvingas bita i det sura äpplet, överge prestigen och böja sig för det ökande trycket. Jag hoppas och tror det.