Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/11/20/ja-ma-den-leva-i-200-ar-5366/

EPSTEINS STOCKHOLM

Ja må den leva i 200 år!


Stomatolskylten vid Slussen som klämmer ur sig tandkräm i en egendomlig bana över tandborsten fyller 100 år i år. Grattis. Sveriges äldsta ljusreklam består av 1361 stycken 25 watts glödlampor och satt från början uppsatt på gamla Katarinahissen som revs 1933 när den i dag rivningshotade Slussens trafikkarusell skulle byggas. Stomatolskylten fick därmed sin nuvarande placering på Klevgränd 1 B. Perioderna 1963-1972 och 1981-1986 var Stomatolskylten släckt eftersom den var i dåligt skick. Cederroth (Stomatoltillverkare) bekostade den senaste renoveringen. Men Stomatolskylten lever ett osäkert liv eftersom den inte går att kulturskydda. Något som fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal vill ändra på. Nu på söndag 22 november ägnas en halv dag på Stadsmuseet åt Stomatolskylten.


Här är programmet:
Klockan 13; Introduktion: Hur staden blev ljus tack vare Stomatol. Jan Garnert, ljusforskare vid Stockholms stadsmuseum, berättar om Stomatolskyltens historia och andra intressanta Stockholmsskyltar.
Klockan 13.30 Samtal: Det ständiga hotet mot Stomatolskylten. Hur kan ljusreklam som blivit kulturarv bevaras trots avsaknaden av rättsligt skydd? Jan Garnert samtalar med Johanna Högfeldt från Cederroth, Åke Larsson från Ljusreklamförbundet, Lena Holger från Stadsljusgruppen och Gita Hedengård från Brf Stomatolhuset.
Klockan 15 Föreläsning: Ljuset kring Slussen ur konstnärsperspektiv. Helena Friman, författare och tidigare intendent vid Stockholms stadsmuseum.
Fri entré till programpunkterna ovan!
Klockan 16 Ljusvandring runt Slussen.Vi tittar på vackra skyltar, neonskyltar och reflexerna av stadens ljus i vattnet och hör om Stockholms ljus från förra seklet fram till idag.
Guider: Helena Friman och Jan Garnert.
Biljetter 100 kronor, förköp i museets butik eller på www.ticnet.se