Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/11/21/folkfesten-i-aspudden-5386/

EPSTEINS STOCKHOLM

Folkfesten i Aspudden

Många ville in till festivalen i badhuset.

Författaren Kjell Johansson läste ur sina texter om Aspuddsbadet.

Varmt och skönt i badbaljan utanför badhuset.

Diskussion om Aspuddsbadets framtid.

Sanna Carlstedt var i toppform på bassängscenen.

Folk köade troget för att komma in och umgås, lyssna på debatt och musik på badhusfestivalen som pågick i det rivningshotade Aspuddsbadet hela lördagen. Inne i badhuset var det dock aldrig fler samtidigt än 150 personer, vilket var maxtaket som brandinspektören satte efter sin inspektion då han godkände lokalen genom ett personligt besök. Utanför badhuset med sin tömda bassäng fanns en jättebalja med varmt skönt badvatten som lockade både ung och gammal till ett behagligt dopp.

Prisad film om Liljeholmsbadet visades.

Bengt Boks och Bjarne Santessons hyllade kortfilm (publikens pris för bästa film på Uppsala internationella kortfilmsfestival för tre veckor sedan) ”En film om när män badar” visades också. Filmen illustrerade den livsviktiga funktion som stadens små badhus har för befolkningen. Filmen spelades in under två år i det en gång liksom Aspuddsbadet nedläggningshotade Liljeholmsbadet och skildrar ett gäng äldre män med diverse krämpor som regelbundet badar och umgås i Liljeholmsbadet. (Måtte den underbara filmen visas i teve, eller åtminstone för politikerna i den borgerliga Stadshusmajoriteten som vill riva Aspuddsbadet. Då tror jag de ändrar sig).

 

Lotterna försvann snabbt från ringen.

Rivningsbeslutet är redan taget. Men hoppet är inte ute för det ockuperade badet. På tisdag kommer ett ärende upp i Stockholms idrotttsnämnd med förslag från miljöpartiets Stefan Nilsson att en nybildad ekonomisk förening bland Aspuddsbadets vänner ska få ta över badet. Föreningen diskuterar förslaget med idrottsförvaltningens chef Ingrid Båvner.

Eldsjälen Ola Schubert tog sig ett dopp i baljan fram på kvällskvisten.

Det vore kulturmord att riva Aspuddsbadet. Hör ni, politiker i Stockholms styrande allians; gör samma sak som era politiska föregångare en gång gjorde med likaledes nedläggningshotade Storkyrkobadet i Gamla stan och Liljeholmsbadet på Södermalm; ändra er; rädda Aspuddsbadet. Det är inte fel att lyssna på folkviljan. Tvärtom. Att inte göra det kan dessutom visa sig politiskt kontraproduktivt. Glöm inte bort att det är val nästa år.