Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 16:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/12/04/konstigare-stold-pa-kungsgatan-an-pa-odenplan-5522/

Epsteins STHLM

Konstigare stöld på Kungsgatan än på Odenplan

Inbrott sker tyvärr dagligen i Stockholm. Ett av de egendomligare inträffade natten mellan tisdagen och onsdagen i butiken Krabat på Kungsgatan 60. Tjuvarna slog in rutan till dörren och tog sig in i affärslokalen. Med sig fick de några leksaksbilar och alla träbokstäverna ”V” som hängde tillsammans med det övriga alfabetet på krokar på väggen. Tjuvarna länsade affären på både stora och små ”V”. Inga andra bokstäver brydde de sig om. Ingen utom tjuvarna själva kan förklara varför.

Tjuvarna ratade alla bokstäver utom en.

Helene von Bahr på Krabat har hämtat fram nya "V"-n från lagret.

Själv stal jag en gång i min tidiga ungdom ett hänglås på Epa (nu Åhléns) vid Odenplan. Jag gick ensam in i varuhuset medan kompisarna väntade utanför för att se om jag vågade gå in ensam och snatta något. Med bultande hjärta stod jag vid disken där hänglåsen låg, tog upp ett av låsen när expediten vände sig om, försökte se obesvärad ut, lät det glida ned i fickan, vände mig om och skyndade utan att springa mot utgången, fruktande en hand på min axel, men jag klarade mig, visade upp låset för mina kompisar ute på trottoaren, för att genast avbörda mig det snattade bytet genom att kasta ned det genom gallret i närmaste kloaklock.

Mitt snatteri kan verka lika oförklarligt som stölden på Krabat häromnatten. Men jag tror jag ville bevisa något för mina kamrater, vad vet jag inte. ”V”-tjuvarnas stöld trotsar alla förklaringar.