Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/12/09/det-finns-stockholmare-och-stockholmare-5565/

Epsteins STHLM

Det finns Stockholmare och Stockholmare

Nej, inte nu igen! För andra gången på ett par månader möts jag av en krossad backspegel som hänger och dinglar i sin sladd när jag ska hämta min parkerade bil på Riddarholmen. Men inget meddelande på vindrutan med namn och telefonnummer till den som mejat ned backspegeln. Samma sak förra gången. Jag avreagerar mig med några svordomar och börjar undra om Stockholmarna inte kan stå för vad de gjort. Har de ingen medkänsla med andra. Jag börjar tro det.

En timme senare promenerar jag Drottninggatan fram. På en bänk ligger buntvis med fina kläder och en lapp sitter upptejpad där man kan läsa att det bara är att ta det man behöver. Gratis. Jag tar reda på vem det är som lagt ut kläderna. Personen (som vill vara anonym) berättar att det blivit en tradition att skänka bort plagg på detta vis inför julen och hoppas att det kommer de mest behövande till godo. Det finns trots allt Stockholmare med hjärtat på rätta stället som kan tänka sig in i andra människors situation. Skönt att veta när man just börjat tvivla.