Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 08:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/12/10/aspuddsborna-kapitulerade-for-overmakten-5570/

Epsteins STHLM

Aspuddsborna kapitulerade för övermakten

Striden om Aspuddsbadet är över. Övermakten segrade. Aspuddsborna gav upp kampen vid midnatt. De förmådde inte kämpa emot rivningen längre. Uttröttade och utmattade orkade de helt enkel inte stå emot trycket. Många har gått vakt på nätterna för att försöka hindra grävskoporna att komma fram samtidigt som de jobbat eller studerat och tagit hand om barn och familjer på dagarna.

Tidigare på onsdagskvällen samlades ett hundratal personer i en skogsbacke upp i kröken på Sigfridsvägen och beslutade att ge upp kampen. De visste att överklaganden inte skulle behandlas och att rivningsfirman skulle vänta ut badvännerna tills de tröttnade. Om rivningsfirman inte skulle kunna föra in sina grävskopor p g a de parkerade bilarna som blockerade tillfarten skulle de börja riva taket för hand så att byggnaden ändå demolerades. Därför gav badvännerna upp. De tvingades kapitulera för övermakten.

Avslutningen blev värdig. På slaget tolv (när onsdag blev torsdag) kördes de blockerande bilarna bort och den hundrafaldiga skaran tågade sjungande ned genom polisavspärrningen och lade ned röda rosor framför badet som vid en begravning. De fåtaliga poliserna och väktarna kunde bara se på. Eldsjälen framför andra Ola Schubert bad poliserna att försöka se till att badskylten räddades vilket poliserna lovade att framföra till rivningsfirman. Poliserna uttryckte samtidigt sin respekt för den fredliga avslutningen.

Många grät och kramade om varandra och lovade att fortsätta kämpa för gemensamma träffpunkter i Aspudden. Det positiva som kommit ut av engagemanget i Aspuddens badhus är en ökad gemenskap mellan många av invånarna. Men kvar står det faktum att ett unikt k-märkt 90-årigt badhus, det enda i sitt slag i Stockholmstrakten, nu mals ned till grus. En kulturhistoriskt värdefull byggnad raseras. En fungerande social träffpunkt som byggts upp under 90 år slås i spillror. Varför? För att den politiska majoriteten så bestämt. Och ett beslut som en gång är taget är orubbligt. Det går inte att ändra på. Så verkar borgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) och hennes allierade ha resonerat, precis som Hjalmar Mehr (s) resonerade om almarna i Kungsträdgården för snart fyrtio år sedan. Hjalmar Mehr fick ge sig. Men Madeleine Sjöstedt var envetnare. Man trodde att mer hade hänt under åren när det gäller politikernas förmåga att lyssna på invånarnas önskemål. Men tiden verkar sorgligt nog ha stått still sedan 1971, om inte rent av gått bakåt.

Andra bad i Stockholm som varit nedläggningshotade och som har färre besökare än Aspuddsbadet, som Storkyrkobadet och Liljeholmsbadet, räddades när opinionen mot nedläggningsplanerna blev för stark. Men det var för många år sedan. Det råder ett hårdare politiskt klimat i dag. Tyvärr för Aspuddsbadet och dess vänner. Aspuddsbadet begravs men lever kvar i mångas hjärtan.