Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/12/13/alla-ursprungliga-husnummer-utplanade-utom-ett-enda-nr-85-5611/

Epsteins STHLM

Alla ursprungliga husnummer utplånade utom ett enda, nr 85

Hus nummer 188 (siffran 1 svår att urskilja), Köpmangatan 15. Fotografi från ca 1920.

Husnumret 188 helt utplånat. Köpmangatan15, nytaget fotografi.

De ursprungliga husnumren i Stockholm har alla försvunnit utom ett enda. År 1729 proklamerades en nummerordning med innebörden att alla hus i staden skulle numreras. Dock inte i ordningsföljd, gata efter gata, som i dag. Den förordningen påbjöds inte förrän år 1832. Det är oklart efter vilka principer husen numrerades på 1700-talet, men varje hus fick ett individuellt nummer som skulle sättas upp på porten. För 90 år sedan fanns det förmodligen bara två hus i Stockholm som hade sina nummer synliga kvar på portalen sedan 1700-talet. Det ena var huset på Köpmangatan 15. Det hade numret 188, av vilket i dag tyvärr ingenting återstår, utom själva det rektangulära fältet i vilket siffrorna en gång var ingraverade.

Hus nummer 85, Stora Hoparegränd 6. Enda kvarvarande husnumret i Stockholm från 1700-talet.

Vindragareämbetets hus på Stora Hoparegränd 6 mellan Österlånggatan och Skeppsbron är numera det enda hus i Stockholm som har lyckats behålla sin husnumrering synlig enligt 1729 års nummerordning, nämligen nummer 85. Jag hoppas att de två siffrorna får vara kvar inristade för all framtid till glädje för alla Stockholmare intresserade av stadens kulturhistoria.

Jag hoppas att inte också denna kulturhistoriska rest kommer att utplånas.

Det kan inte ha varit lätt att hitta fram till rätt adress på 1700-talet för en främling i staden som bara hade numret på huset att hålla sig till. Men det här var det gängse sättet att numrera husen på den tiden. Samma princip användes i Tyskland. Således tillverkades det berömda Kölnerwasser 4711 (Eau de Cologne) i huset som hade nummer 4711 i Köln. Det låg för övrigt på Glockengasse, visste arkivarien och Stockholmskännaren Gunnar Bolin (1883-1947) att berätta i en spränglärd artikel i Sankt Eriks årsbok (1922-års årgång).