Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Demonstration för grönskan

 
Grönska, luft och ljus
mellan våra hus!
 
Allt vi önska,
spar vår grönska!

Så skanderade de blåfrusna demonstranterna i mörkret utanför Stadshuset inför kommunfullmäktigedebatten på måndagskvällen. Representanter för ett flertal aktionsgrupper från innerstan och ytterområdena hade samlats för att protestera mot olika byggplaner.

Föreningen Rädda Engelbrekt säger nej till de två planerade sjuvåningshusen på bollplanen intill Engelbrektsskolans skolgård.

Nätverket Stigberget protesterar mot att ”den månghundraåriga muren” längs Stigbergsgatan rivs och att ett ”skrymmande” daghem byggs ”vars föreslagna arkitektur starkt och okänsligt avviker från den gamla bebyggelsen”.

Aktionsgruppen Plankan vill bevara kvarteret Plankans park. Plankan ligger vid Hornsgatan nära Hornstull.

Nätverket Söder glöder kämpar under parollen ”Bevara Söders parker, gårdar och grönområden! Bebygg inte Plankanparken, Lilla Blecktornsparken, Stigberget, Johan Helmich Romans park, Tobaksmonopolet, Tantogården, Tantolunden och Reimersholme”.

Aktionsgruppen Rädda Örbystråket vill stoppa 13 planerade radhus som halverar ett promenadstråk, försämrar närmiljön för ett daghem och hotar en liten ekskog (60 träd) med avverkning.

Kampgruppen Rädda Närparken Hässelby strand har samlat in tusen namnunderskrifter mot den planerade radhusbebyggelsen vid Sparrisbacken som skulle komma att hamna inom strandskyddszonen.


Nybohovarna är inte emot ”en varsam bebyggelse” men motsätter sig ”den grova överexploatering som är på förslag för Nybohovsberget” och särskilt bebyggelsen nere vid sjön Trekanten.


Gruppen Bevara Midsommarkransen – Rädda Ekbacken kämpar mot en planerad bebyggelse i en lövskogsbacke i kvarteret Martallen. ”Backen med sina åldriga ekar, blommor och rådjur är ett exempel på vad det är som gör Midsommarkransen så speciellt; hundägare och barn skulle förlora ännu en plats att vara på” om Ekbacken exploateras, menar gruppen.

Nätverket Årstafältet vill att den detaljplan (dp 93045) förverkligas som antogs 2001 och som förutsätter att Årstafältet utvecklas till en landskapspark i stället för att de nya planerna på storskalig bebyggelse genomförs.