Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/12/28/talludden-da-och-nu-5718/

Epsteins STHLM

Talludden då och nu

Talludden 1952. Foto: John Kjellström

Talludden, själva platsen, finns naturligtvis kvar än i dag, men var exakt låg serveringen och golfbanan? Där på en provisorisk scen uppträdde bandyspelaren och smörsångaren Gösta Snoddas Nordgren en sommardag 1952 för en inspelning till en Åsa-Nissefilm. Det visar ett fotografi på en högst sevärd utställning med Svenska Dagbladets fotografier 1914-1959 på Stadsmuseet som pågår januari månad ut.

Talludden (?) idag, med...

Jag var elva år 1952, bodde vid Sankt Eriksbron och rörde mig ofta i skogarna runt Karlbergs slott. Ibland närmade jag mig Talludden utan att våga mig riktigt ända fram till de tuffa skinnklädda knuttarna och spättorna på sina brummande motorcyklar som hade Talludden som hemvist. I dag är knuttarna och spättorna, serveringen, golfbanan och den provisoriska scenen bara ett minne, återuppståndet tack vare ett fotografi.

...utsikten mot Ulvsundasjön.

Någonstans i närheten av Pampas Marina och AIK:s fotbollshus på Ekelundsvägen under det som idag är Essingeleden låg gamla Talludden. Men ingenting finns kvar som ger en antydan exakt var. Jag får nöja mig med en ungefärlig gissning.

Svenska Dagbladet, till skillnad från Dagens Nyheter, hade vett att lämna sina gamla negativ till Stadsmuseet (1971) när de inte ansåg sig ha behov av dem längre. Nu är de katalogiserade och utgör en oskattbar dokumentation av livet i det Stockholm som gått. Vad gjorde ansvariga chefer på Dagens Nyheter när redaktionen flyttade från Klara till Marieberg 1963? Jo, de kastade alla negativ som var äldre än tio år (alltså de mest värdefulla) i stället för att behålla dem eller skänka samlingen till Stadsmuseet. En oförlåtlig kulturmassaker!

Sven Jerring i studion. Fotografen okänd.

På Svenska Dagbladets utställning ses också Sven Jerring i studion på Radiotjänst på Kungsgatan 8 där han sitter och pratar i telefon med sin oformliga mikrofon framför sig på bordet i studion. Farbror Sven kallades han i min ungdom och ledde programmet Barnens brevlåda varje torsdag (ett ganska långtråkigt program som jag minns det) där barnen sjöng och hälsade till vänner och släktingar.

Inflyttning i Farsta 1955. Foto: Herman Ronninger.

 

Bussolycka på Hägerstensåsen 1955. Foto: Jan Ehnemark.

Ett flyttlass, på ett lastbilsflak, är på väg till Filipstadsbacken i Farsta 1955 där ett par ska flytta in. Samma år kör en buss in i en kiosk i korsningen Sparbanksvägen/Mellanbergsvägen på Hägerstensåsen. Tack Svenskan för att ni bevarade alla dessa små obetydliga händelser för framtiden genom att inte (som DN) slänga alla era gamla fotonegativ på soptippen!