Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2009/12/29/varma-kramar-i-kylan-pa-sergels-torg-5719/

Epsteins STHLM

Varma kramar i kylan på Sergels torg

En gratis kram på plattan vid Sergels torg värmer i den tilltagande kylan. ”Free Hugs” ”Gratis kramar” står det på skyltarna som vänligt sinnade personer av båda könen håller upp. Många förbipasserande ser lite avvaktande ut och undrar vad som är i görningen. Andra tar emot och ger gärna en kram till en okänd medmänniska. En kram värmer även om man inte tidigare känner den man kramar. Det kan jag garantera efter att ha provat.

Det började för drygt fem år sedan när en australier som kallar sig Juan Mann återvände hem efter en längre vistelse i London. Han stod ensam på flygplatsen i Sidney och hade ingen som mötte honom och ingenstans att ta vägen. Han kände sig helt ensam och övergiven. Hans ensamhetskänsla förstärktes när han såg andra ankommande passagerare mötas och omfamnas av väntande släktingar och vänner. Då fick han idén att skriva ”Free hugs” på en skylt och erbjöd sig att krama vem som var intresserad och snart fick också han sin välkomstkram. Inte bara en. Därefter spred sig idén klotet runt.