Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 19:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/01/08/norrbro-nyrenoverad-overlevde-rivningshot-5749/

EPSTEINS STOCKHOLM

Norrbro nyrenoverad, överlevde rivningshot

För femtio år sedan hotades Norrbro av rivning. Men förslaget från 1961 att ersätta Norrbro med ”moderna betongbroar” genomfördes lyckligtvis aldrig. Nu har den lika gamla som vackra stenbron varit stängd för en genomgripande upprustning i över två år. Den sjunker därför inte längre. Inget vatten rinner in i Medeltidsmuseet. Fasadmuren mot Strömparterren har slutat bukta. Om ett par veckor är den drygt tvåhundraåriga Norrbro åter i bruk och Medeltidsmuseet på plats under bron öppnar 24 januari för allmänheten efter exilen i Kulturhuset.


Trottoarerna har breddats och består liksom körbanan av granit. 1854 fick Norrbro belysning (gas) för första gången. Nu sätts de nya lamphållarna på plats i lyktstolparna. Sen är den omfattande renoveringen klar.


Norrbro var den riktiga snobbrännan under större delen av 1800-talet efter att den s k basaren öppnat 1839. (Basaren bestod av en rad affärer längs brons västra sida med Albert Bonniers boklåda närmast slottet). Här promenerade och möttes så kallat fint folk. På en berömd teckning av Ferdinand Tollin från 1840-talet ses fyra (på den tiden) välkända herrar i samspråk på Lejonbacken med utsikt över Norrbro och basaren till vänster på bron. De fyra profilerna är författaren August Blanche, politikern tillika publicisten Johan Vilhelm Snellman, författaren Gustaf Henric Mellin och den kontroversiella tidskriften Frejas utgivare A G Hellsten. Det var före bilarnas tid. Sedan mer än ett sekel är snobbrännan borta, men Norrbro är kvar.

Kvar är också grundstenen till bron som Gustav III den 19 augusti 1787 personligen lade ned när brobygget påbörjades. I grundstenen ligger en tennlåda inmurad med samtida mynt och medaljer med motiv från Gustav III:s kröning och kronprinsens (Gustav IV Adolfs) födelse. Konungen tog själv mursleven och tillfäste locket (meddelar kammarrättsrådet P R Ferlin i sin bok Stockholm... från 1858) "hvilket repeterades af Deras Kongl. Högheter, med flere höge Embetsmän, under det 128 kanonskott aflossades ur de nedanför Operahuset placerade kanonerna." Men det tog lång tid innan bron blev klar 1807. Och nu är den klar igen 2010.