Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/01/16/hoga-hyreshojningar-tvingar-annetts-parfymeri-att-sla-igen-5801/

EPSTEINS STOCKHOLM

Höga hyreshöjningar tvingar Annett´s Parfymeri att slå igen

Annett´s Parfymeri på Långholmsgatan i tunnelbaneuppgången vid Hornstull har slagit igen efter 29 år på platsen. En föreslagen hyreshöjning på 3-400 procent undergräver lönsamheten. Sakis Dalaklis köpte affären av Annett Nyberg för fem år sedan. Nu har han givit upp. Tillsammans med sönerna Vasilis och Makis röjer han ur den 100 kvadratmeter stora affärslokalen som stängde i torsdags. Han har betalt 23 000 konor i månaden i hyra och berättar att han blev erbjuden att hyra en motsvarande lokal i kvarteret intill för 70 000 kronor i månaden. I den nya gallerian som ska byggas längs Långholmsgatan skulle hyran bli ännu högre, eller 95 000 kronor i månaden. Dessa hyreskostnader skulle omöjliggöra lönsamhet. Det var bara att avveckla. Sakis Dalaklis berättar att parfymeriet inte bara var en affär. ”Många kom in bara för att få prata bort en stund. Det var som en samlingsplats”. Det är svårt att tänka sig en motsvarande funktion i låt oss säga en HM-butik. Inte många kassörskor har tid och möjlighet att stå och prata bort en kvart med talträngda människor som kanske inte ens är kunder.

Sakis Dalaklis tvingas slå igen butiken när hyrorna tredubblas.


Med småbutikerna försvinner viktiga andningshål i stan. Det är ett tråkigt faktum. Idén att besöka Annett´s Parfymeri fick jag när jag läste Yimbybloggen i går. Där pågår en intressant diskussion om förutsättningarna för stadens småbutiker med utgångspunkt i ett blogginlägg av Jan Wiklund som just handlar om Annett´s Parfymeris nedläggning.