Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/01/17/ingen-bryr-sig-om-handlarn-i-solberga-5804/

EPSTEINS STOCKHOLM

Ingen bryr sig om Handlarn i Solberga

Men ingen bryr sig om Handlarn.

Handlarn har stängt...

...men Tobaksaffären är öppen.

”Handlar´n bryr sig om dig” står det på en skylt på Kristalltorget i Solberga i sydvästra Stockholm. Men ingen brydde sig om Handlarn. Han tvingades stänga. Men än så länge håller Tobaksaffären, Frisersalongen, Thairestaurangen och Ingrids blomsterhandel ut på Kristalltorget som fått lite utökat kundunderlag med ett par nybyggda hus i grannskapet.

Råcksta centrum finns inte längre.

Stängt i ett par år.

Begravningsbyrån "öppen efter överenskommelse".

Råcksta centrum i nordvästra Stockholm har helt tappat sin karaktär. Livsmedelsbutiken stängde för ett par år sedan. Ännu längre tillbaks i tiden fanns såväl post, färghandel som blomsteraffär. Intet av detta numera. Endast en liten närbutik och en begravningsbyrå som har öppet ”efter överenskommelse”.


Jag vet inte i vilken mån höga hyror bidragit till affärsnedläggningar i dessa små centrumanläggningar såsom fallet är med Annett´s Parfymeri vid Hornstull (som jag skrev om i gårdagens blogg). Förmodligen har ökad konkurrens från megaaffärer bidragit (Coop i Västberga i det förra fallet och Vällingby centrum i det senare).


Tråkig trend i alla fall. Gallerior och jättestora mattempel tar död på närservicen.