Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/01/19/spokgallerian-i-botkyrka-5828/

EPSTEINS STOCKHOLM

Spökgallerian i Botkyrka

Slagsta Strands Köpcentrum finns inte längre.

Gallerian som inte blev många år gammal.

McDonalds slog igen för flera år sedan.

Fotstegen ekar mot stengolvet när jag går runt i den övergivna jättegallerian Slagsta Strand  Köpcentrum i norra Botkyrka. Järnjalusierna är sedan flera år neddragna framför de igenslagna butikslokalerna. Känslan att vandra omkring i ett spökhus är påtaglig. På nedervåningen finns en tapper frisör, en liten tvättinrättning och en Thaifoodkiosk. Det är allt. På övervåningen kan man tillfälligtvis köpa billiga skor. Expediten förklarar att skoförsäljningen påbörjades för två veckor sedan och upphör i slutet av februari ”om inget händer”. Att något som lockar kunder till det tomma centrumet i Slagsta ”skulle hända” verkar helt osannolikt. Man undrar vad som ska ske med detta gigantiska bygge som ingen länge tycks bry sig om.

Willys första mataffär blev inte långlivad i Slagsta.

Restaurangköket är övergivet sedan länge.

En tapper frisör jobbar vidare bland alla igenslagna butiker.


Slagsta Strand Köpcentrum öppnade storstilat för tio år sedan. Då startade Willys sin första mataffär i Stor-Stockholm, en jätteanläggning på 6 000 kvadratmeter. På den tiden fanns sällan en ledig plats vid något av McDonalds alla bord eller på den närbelägna restaurangen. Det var fullsatt för jämnan. Ett trettiotal butiker med hela det varierade utbud av olika varor som brukar finnas i gallerior lockade massor av folk. Men så började Kungens kurva bygga ut ett par kilometer norrut. Willys flyttade från Slagsta till Kungens kurva. Den ena affären efter den andra stängde igen i Slagsta.

Här kunde man köpa billiga kläder för många år sedan.

Det är således inte bara småbutiker som utkonkurreras av nya gallerior och köpcentrum. Köpcentrumen själva konkurrerar nuförtiden ut varandra.