Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/02/02/povel-ramel-bor-fa-sallskap-med-sigrid-hjerten-och-jolo-5991/

Epsteins STHLM

Povel Ramel bör få sällskap med Sigrid Hjertén och Jolo

Povel Ramel får en plats i Stockholm. I detta föreföll politikerna över blockgränserna eniga vid debatten i Stockholms kommunfullmäktige på måndagskvällen. Större var oenigheten om var den ska ligga.

Ann Mari Engel (v): "Povel Ramel bör hedras på Brunkebergs torg".

Madeleine Sjöstedt (fp): "Kongressplan låter som Östberlin".

Teres Lindberg (s): "Turister kan inte uttala Povel Ramels torg".

Kristina Alvendal (m): "Vi kan inte döpa platser efter turisternas förmåga att uttala namnen".

Ann Mari Engel (v) motionerade för två år sedan om att hedra Povel Ramels minne på något sätt, kanske med en lekfull skulptur på Brunkebergs torg i närheten av hans gamla teater Idéon. För en tid sedan föreslogs i stället från alliansens sida att platsen framför det blivande mastodontbygget Stockholm Waterfront skulle döpas till Povel Ramels plats. Olämpligt tyckte stadens namnberedning som ville döpa den platsen till Kongressplan istället. ”Kongressplan, det låter ju som Östberlin”, tyckte kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp). ”Men att döpa platsen framför Stockholm Waterfront till Povel Ramels plats skapar problem för utländska besökare som får svårt att uttala Povel Ramels plats när de tar en taxi från Arlanda och ska säga till taxichauffören vart de ska”, menade Teres Lindberg (s). ”Vi kan väl inte namnge platser i Stockholm med tanke på hur lätta eller svåra de är att uttala för utländska besökare”, kontrade stadsbyggnadsborgarrådet Kristna Alvendal  (m) som ansåg att Brunkebergstorg är en olämplig plats eftersom torget ska grävas upp och göras om.

Ann Mari Engel (v) som kom med idén vidhöll att en del av Brunkebergstorg var det bästa stället att hylla Povel Ramel på. Något som också Stockholms namnberedning föreslog för tre veckor sedan. Än är det således inte avgjort var och hur Povel Ramel ska hyllas. Själv tycker jag Brunkebergstorg är ett synnerligen sterilt torg (även om det säkert blir bättre efter en omgestaltning). Varför inte passa på att hedra inte bara Povel Ramel utan också andra bemärkta kulturpersonligheter med gator och torg i nya bostadsområden, som t ex Norra Station eller Norra Djurgårdsstaden (likt kvinnonamnen i Fruängen eller författarnamnen i Kristineberg). Alltså föreslår jag kategorin ”bemärkta kvinnliga och manliga kulturpersonligheter på 1900-talet” i något av de nya bostadsområden som snart är på väg att växa upp i Stockholm.

Här är några (av många fler tänkbara) förslag till namn förutom Povel Ramels plats: Tage Danielssons gata, Harriet Löwenhjelms torg, Christer Strömholms gränd, Siri Derkerts gata, Gunnar Ekelöfs torg, Hilma af Klints gränd, Lars Ahlins gata, Sigrid Hjerténs torg, Lennart af Petersens gränd, Ulla Isakssons gata, Werner Aspenströms torg, Marika Stiernstedts gata, Jolos plats, Alice Lyttkens gränd, Stig Dagermans gata, Sonja Åkessons torg, K(arl) G(öte) Bejemarks plats, Sonya Hedenbratts gränd, Ingmar Bergmans gata, Margaretha Krooks gata och Erik Asklunds gränd.

Läs också: Politiskt skrammel om Povel Ramel (vissen vits, visst)