Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/02/04/brunkebergstorg-da-nu-och-sen-6019/

EPSTEINS STOCKHOLM

Brunkebergstorg, då, nu och sen

Jag minns Brunkebergstorg som det livliga busstorget. Här rörde sig alltid många människor. Ännu inte tonåring trängdes jag ibland i bussköerna på 1950-talet. Varannan minut avgick 79-an till Björkhagen. Jag åkte dit för att hälsa på styvsyster (plastsyster kanske det heter numera) Ulla som bodde på Malmövägen 12. Årstabussarna hade också sin ändstation vid Brunkebergstorg (eller vändstation som jag trodde det hette på den tiden). Det var före tunnelbanans tillkomst. Hit fick jag också följa med pappa och Tant Viola (som jag kallade min styvmor) en högtidskväll varje år för att omåttligt roas åt Knäppupprevyn med Povel Ramel och Martin Ljung på Idéon.

Brunkebergstorg. Framtidsvisioner. Illustrationer: Ahrbom & Partner.

Men det var då det. Brunkebergstorg har som bekant sedan många år tillbaka varit en stendöd plats. Men nu ska nåt hända. Livet ska återvända. Stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (m) offentliggjorde några glassiga arkitektskisser från Ahrbom & Partner på onsdagen. Inom ett par år ska Brunkebergstorg åter myllra av liv. Det ska byggas inglasade caféer, restauranger, ny entré till stadsteatern, kanske en ny utomhusteater eller en plats för spontanidrott eller kanske både och. Om verkligheten kommer i närheten av visionerna så kan ingen bli annat än glad. Det återstår visserligen att se. Å andra sidan är varje förändring en förändring till det bättre. Brunkebergstorg kan omöjligt bli en tristare plats än den är i dag.

Brunkebergstorg i november 2009.

Vad tyckte Olov Svedelid om Brunkebergstorg? Läs!