Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 14:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/02/21/gammal-ar-aldst-i-snovadret-6402/

EPSTEINS STOCKHOLM

Gammal är äldst i snövädret

Roslagsbanan rensas med...

...gamla rejäla doningar...

...från anno dazumal.

När snön satte tvärstopp för Roslagsbanans moderna lok så ryckte en gammal trotjänare från 1934 ut, motorvagnen X3p 35 från Roslagsbanans Veterantågsförening. Med hjälp av en påhängd godsvagn från 1909, ombyggd till spårrensare, befriades banan tillfälligt från snö på söndagen, medan all ordinarie trafik var inställd. Ekipaget väckte stort intresse när det passerade Täby Kyrkby på väg från Vallentuna till Näsby park.

Moderna fordon har problem 1. Övergiven buss på Torsgatan.

Moderna fordon har problem 2. Bilbärgning på Stortorget.


Söndagens ymniga snöande ställde till det ordentligt i Stockholmstrafiken. På Centralen rådde kaos. Bussar stod övergivna lite här och där och bärgningsbilarna hade fullt upp, även på Stortorget i Gamla stan.


PS. Vad är det för skillnad på ett lok och en motorvagn? Loket tar varken passagerare eller gods, till skillnad från motorvagnen.