Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Örjan sprider sörjan

Gråbrun snösörja täcker allt större delar av Riddarfjärden nedanför Kungsholmstorg. Precis som förr om vintrarna. Lastbil efter lastbil dumpar innerstadens smutsiga snö i vattnet på dispens från Naturvårdsverket. Snön klassas nämligen numera som avfall. Den innehåller föroreningar som bly och salter från gatorna. Men ingen vet hur allvarligt djurliv och växtlighet i Mälarens vatten påverkas. Det ska undersökas senare i år då prov tas och analyseras.

Stockholms stad har fått dispens att tippa 600 000 kubikmeter snö (nyligen utökat med ytterligare 200 000 kubikmeter). På fredagsförmiddagen var det vid ett tillfälle 13 lastbilar samtidigt som tippade snö berättade besättningen på Stockholms hamnars båt Örjan som åker runt och sprider ut sörjan på djupare vatten. ” Om vi inte gjorde det skulle det snabbt samlas ett berg intill kajen. Här är vattendjupet runt sju meter. Snön måste ut från land. Hela snötäcket är runt två meter tjockt. Det mesta ligger under vattenytan. Det är som ett isberg som brukar ligga osynligt till nio tiondelar.”

Trafikborgarrådet Ulla Hamilton (m) berättar (i dag 26 februari) på sin blogg att vinterns ovanligt rika snöfall bara i Stockholms innerstad motsvarar 50 000 lastbilslaster (enkel resa).