Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-24 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/03/04/aktivister-valkomnades-i-kistagallerian-6576/

Epsteins STHLM

Aktivister välkomnades i Kistagallerian

Mycket trevligt bemötta blev aktivisterna i stadsmiljöorganisationen Alternativ Stad när de på torsdagseftermiddagen i Kista galleria gick omkring och delade ut gratis kranvatten till hågade. Många galleriabesökare höjde förundrat på ögonbrynen när de fick syn på ekipaget. Andra var törstiga och passade på att skruva på kranarna i plastflaskorna (monterade på en gammal barnvagn) och fylla en mugg med svalkande vatten. Även Kistagallerians chef Jan Adolfsson kom fram och tog sig en mugg samtidigt som han hälsade aktivisterna välkomna till gallerian. ”Hit är alla välkomna som inte stör den allmänna ordningen”, sade han.

Jan Wiklund (till vänster) från Alternativ Stad i samspråk med gallerialedaren Jan Adolfsson.

Annorlunda var reaktionerna för ett par år sedan när Alternativ Stad testade öppenheten i några gallerior (dock inte Kista den gången). ”Då var vi tvungna att visa på de lokala ordningsföreskrifterna när vakter försökte stoppa oss. Inomhusgallerior är allmän plats precis som gator och torg. Det visste inte alla då”, berättar Jan Wiklund, en av aktivisterna. I tisdags genomfördes samma aktion i Gallerian i City med samma resultat. Ingen kom fram och ifrågasatte Alternativ Stads kampanj för kranvatten istället för buteljerat vatten. ”De har lärt sig. Det är positivt”, konstaterar Jan Wiklund.

Alternativs stads aktioner ingår i den så kallade Stadskampsveckan 2010 med ett flertal aktiviteter stan runt under temat ”Öppna Stockholm”.