Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/03/24/halvfardig-centrumutbyggnad-utan-bygglov-stoppad-i-satra-6800/

EPSTEINS STOCKHOLM

Halvfärdig centrumutbyggnad utan bygglov stoppad i Sätra

Sätra centrum (välsorterat, som jag minns det på 1970-talet, när min styvsyster bodde på Aspsätravägen) utarmades med åren och hamnade i ekonomisk skugga från Skärholmen (ett likartat öde som drabbat många andra mindre centrumanläggningar runt stan). För första gången på många år klev jag häromdagen händelsevis in i Sätras inomhuscentrum, en lätt klaustrofobisk upplevelse. Det gick knappt att komma fram. Ett halvfärdigt jättebygge upptog större delen av ytan. Jag kunde knappt ta mig fram, fick trängas med mötande människor längs väggarna i de trånga passagerna. Att Sätra centrum behöver rustas upp är en sak (nedslitet som det är). Men att fylla den fria golvytan nästan till bristningsgränsen med nya butikslokaler så att det känns som gå omkring in i en smal labyrint därinne förefaller minst sagt märkligt.


Samma uppfattning har Sätraborna. Åtminstone de som deltog i tisdagskvällens medborgarmöte i Sätraskolan och efterföljande trygghetsvandring (för att peka ut otrygga ställen i bostadsområdet). Mötet skulle handla om tryggheten i stadsdelen men kom mest att handla om den pågående omvandlingen av inomhuscentrumet. Ilskan över centrumomvandlingen (som den artat sig) var unison bland publiken. ”Riv skiten”, föreslog en kvinna. En annan berättade att det är så smalt att en barnvagn och en rullator knappt kan mötas. Hur har de fått tillstånd att bygga så här, undrade någon. En tredje berättade att det blivit så otryggt i centrumet (eftersom sikten är så dålig) att många inte vågar stiga av tunnelbanan i Sätra och gå genom centrumet utan i stället åker till Skärholmen och promenerar tillbaka hela vägen hem till Sätra.

Jan Jönsson (fp), stadsdelsnämndens ordförande.


Det framkom att fastighetsägaren Örnberget Fastighetsförvaltning AB överhuvudtaget inte har fått något bygglov till centrumombyggnaden eftersom man inte brytt sig om att söka något. Därför har bygget stått still en tid. Det berättade Jan Jönsson (fp) stadsdelsnämndens ordförande. Nu har dock fastighetsägaren begärt bygglov hos stadsbyggnadskontoret. Men han kommer inte att få bygga till så stort inne i centrum som han har tänkt. Men hur omfattande ombyggnaden till sist blir är för tidigt att säga i dag, berättade Jan Jönsson.