Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/03/25/stockholm-europas-ankeborg-6808/

EPSTEINS STOCKHOLM

Stockholm "Europas Ankeborg"?

Martin Rörby (längst till höger) på Skönhetsrådet kritiserade Tors torn. ..

...och även Waterfront Building.

Centerpartiets ende representant i Stockholms kommunfullmäktige Per Ankersjö brukar tala om att Stockholm nedlåtande kommer att betraktas som ”Europas Gävle” om staden inte bygger höga skyskrapor. Arkitekturhistorikern Martin Rörby på Skönhetsrådet anspelade på detta citat när han menade att Stockholm istället kommer att betraktas som ”Europas Ankeborg” om staden bygger Tors Torn vid Norra station som de presenterats i förslagen. Han var också kritisk mot att höjden ökat från 100 meter till 143 meter i ett sent skede i planeringsprocessen. Martin Rörby karakteriserade vidare Stockholm Waterfront (nära Stadshuset) som ”en elefant i en porslinsbutik, en byggnad i alldeles för stor skala i detta känsliga parti av staden”.

Gert Wingårdh, Christoffer Barnekow, Martin Rörby och Kristina Alvendal.

Ett par hundra personer hade samlats i ABF-huset på onsdagskvällen för att lyssna på en debatt om Stockholms stadsplanering mellan Martin Rörby, stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (m) och arkitekten Gert Wingårdh under ledning av journalisten Christoffer Barnekow.

Kristina Alvendal försvarade Tors Torn.


Kristina Alvendal sade att den slutliga utformningen av Tors Torn ännu inte var klar. Förslaget är under bearbetning. Slutgiltigt blir det klart i juni. Men hon försvarade utformningen av Tors torn med argumentet att de var avsmalnande i toppen ”som kyrkspirorna i Stockholm”. När det gäller Waterfront Building sade hon att mycket redan var bestämt när hon tillträdde som stadsbyggnadsborgarråd för ett och halvt åt sedan och antydde att hon kanske hade synpunkter på att vissa saker skulle kunnat ha gjorts annorlunda. Men hon nämnde inte konkret vad. Samtidigt tyckte hon att man skulle vänta med kritiken till bygget står klart.

Gert Wingårdh och hans röda hus i norra Djurgårdsstaden.

Gert Wingårdh (vars arkitektkontor har 140 anställda) berättade om sina många projekt som han har på gång i Stockholmstrakten. Alla sticker ut på Gert Wingårdhs speciella sätt, som det nya huset intill Kungsholmens gymnasium, Karolinska Institutets nya aula, det nya 28-våningshotellet med sina fotbollsrunda fönster vid nya nationalarenan i Solna, det röda huset i norra Djurgårdsstaden, 33-våningsskrapan i Kista med flera, med flera. Gert Wingårdh tyckte det var märkligt att Stockholms kyrkspiror ska vara normgivande för stadens framtida silhuett. ”Stockholm domineras av kyrkspiror. Det rimmar inte med det sekulariserade samhälle vi lever i, tyckte han.”

Martin Rörby redogjorde för "skalförskjutningen" i Stockholms stadsbyggande över tiden.

Kristina Alvendal underströk att höga hus i Stockholm inte är något självändamål för hennes del. Om de ska byggas måste de tillföra något, ansåg hon. Martin Rörby underströk att han inte var motståndare till höga hus och exemplifierade med bilder på moderna skyskrapor i andra delar av världen som han ansåg vara av hög kvalité. Han visade också många bilder på hur Stockholm utvecklats under åren och talade om ”skalförändringen” som ständigt pågår med exempel som hur de låga husen på Lutternsgatan blev de höga husen på Kungsgatan, hur kungaborgen Tre kronor blev det väldiga Tessinska slottet på 1700-talet och hur Norra Smedjegatan revs för den nya Gallerian som byggdes vid Hamngatan.

Många stockholmare kom till debatten i ABF-huset.

Kristina Alvendal talade också engagerat för sin vision om den trygga tättbebyggda staden (promenadstaden), om innerstan som ska spilla ut över tullarna. Hon såg för sig hur Hornsgatan i en framtid fortsätter på andra sidan Liljeholmsbron i en tät stadsdel på den överdäckade Södertäljevägen, liksom hur Ringvägen fortsätter på andra sidan Skanstullsbron på den i framtiden överdäckade överbyggda Nynäsvägen. Den som lever får se.