Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 10:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/04/03/kyrkan-som-flyttades-fran-vanadislunden-till-aspudden-6878/

Epsteins STHLM

Kyrkan som flyttades från Vanadislunden till Aspudden

Sankt Sigfrids faluröda träkyrka ligger omgiven av tallar och björkar på en skogsklädd höjd i Aspudden inte långt från Essingeleden. Också denna vackra kyrka (mera lik ”en gammal sommarvilla på Värmdön”, som DN-journalisten Jan Olof  ”Jolo” Olsson något vanvördigt en gång utryckte det i en tidningsartikel) flyttades en gång för längesedan från sin ursprungliga plats (liksom övriga kyrkor jag nämnde i min blogg häromdagen), vilket uppmärksamma läsare tacknämligt nog påpekat.

Sankt Sigfrids kyrka byggdes från början av ”Sällskapet för främjande av kyrklig själavård” i innerstan, närmare bestämt i ”Sibirien”. År 1900 stod den under namnet Stefanskapellet färdig i hörnet av Tulegatan och Frejgatan i kanten av Vanadislunden mitt i ett snabbt framväxande bostadsområde avsett främst för arbetare. Men redan efter tre år var det dags att riva träbyggnaden Stefanskapellet när den nya stenkyrkan Stefanskyrkan stod färdigbyggd alldeles i närheten. Stefanskapellet köptes då av kretsen i Brännkyrka för 37 000 kronor, monterades ned och återuppbyggdes 1904 på sin nuvarande plats i Aspudden där den fick det nya namnet Sankt Sigfrids kapell (numera Sankt Sigfrids kyrka).

På 1960-talet var Sankt Sigfrids kyrkas existens allvarligt hotad när den blivande Essingeleden planerades rakt genom kyrkan. Men sträckningen ändrades och kyrkan räddades. Den är numera sedan 1993 förklarad som byggnadsminne. Det finns vad jag vet inte mycket skrivet om Sankt Sigfrids kyrka. Men den 6 april 1991 figurerar den (om än i periferin) i en dramatisk liten artikel i Expressen skriven av dåvarande polisreportern Liza Marklund. Rubriken löd ”Värdetransport rånad på två miljoner”.

Två väktare höll på att lasta ur pengar från en värdetransport i ett låst garage på Kungsholmen.

”Då slogs sidodörren till garaget in med en slägga. Två maskerade män i orange overaller, beväpnade med kpist och pistol rusade in i lokalen. De sprutade tårgas i ansiktet på väktarna och skrek åt dem att lägga sig ner på golvet. När den ene väktaren, chockad och förblindad, inte kom ner fort nog trampades han till marken av rånarna. Medan väktarna låg förblindade och hjälplösa länsades transportbilen. Rånarna kom över uppemot två miljoner kronor. Efter ett par minuter lämnade de platsen i en vinröd Sierra. Denna bil hittades av polisen vid Sankt Sigfrids kyrka i Aspudden utanför Stockholm vid ett-tiden i natt.”

Rånarnas tomma flyktbil hittades alltså vid Sankt Sigfrids kyrka. Om också rånarna kunde återfinnas förtäljer däremot inte historien. När polisen hittade bilen vid kyrkan var rånarna i alla händelser någon helt annanstans.