Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/04/04/sparvagnen-tillbaks-i-innerstan-6884/

EPSTEINS STOCKHOLM

Spårvagnen tillbaks i innerstan

Fyran med sin släpvagn skramlade förbi mitt fönster var tolfte minut på Sankt Eriksgatan under alla mina pojkår. På söndagarna steg pappa och jag på vid Sankt Eriksplan för färd upp till Stadion där jag hjälpte honom att sälja varm korv, hans extraknäck. Aldrig trodde jag att jag skulle få uppleva spårvagnen på riktigt igen i innerstan efter nedläggningen vid högertrafikomläggningen den 3 september 1967. Då ansågs spårvagnen omodern, till skillnad från bilen. Nu är synsättet ett annat. Spårvagnen kommer tillbaks till innerstan. Ett erkännande av att det var bättre förr, åtminstone i detta avseende. Det tackar jag för.

Från Norrmalmstorg mot Nybroplan i dag.


Mellan Sergels torg och Nybroplan är spårläggningen i full gång för Spårväg City mellan Regeringsgatan och Valdemarsudde. Innanför avspärrningarna myllrar det av arbetare som svetsar och drar åt muttrar. Det är bråttom. Om två månader ska allt vara klart. Förbipasserande stannar till och fotograferar och får sen gå stora omvägar för att ta sig fram i området kring Norrmalmstorg där så många spårvägslinjer en gång för längesedan korsade varandra.


Det har varit politisk strid om denna fösta etapp av Spårväg City. Socialdemokraterna var emot. De kallade den för NK-expressen eftersom spåren slutar strax intill NK. Linjen i sin helhet från Norra Djurgårdsstaden till Västra Kungsholmen kan nämligen inte byggas klar förrän om flera år eftersom området vid Sergels Torg först måste genomgå omfattande förstärkningsarbeten innan spåren kan dras vidare.  Varför är det då så bråttom (spårvägen ska invigas redan nu i augusti)? Kanske för att det är val en månad senare.

 Läs även blogginlägget: "NK-expressen" startar nästa år (8 sept 2009)