Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/04/21/ryttarstaty-till-drottning-kristina-inte-bara-nakenstaty-7040/

EPSTEINS STOCKHOLM

Ryttarstaty till Drottning Kristina - inte bara nakenstaty!

Kvinnorna är utan tvekan underrepresenterade i Stockholm när det gäller monument och minnesmärken. Om detta var politikerna från de olika lägren eniga i Stockholms stadshus när frågan diskuterades där i måndags kväll. Av de 62 stockholmare som hedrats med skulpturer eller minnesmärken de senaste hundra åren är bara 10 kvinnor medan 52 är män.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) berättade att staden redan har bättrat sig. Numera är genusglasögonen påsatta. Av de femtiotal personer som sedan 2003 har diskuterats, föreslagits och fått sätta namn på gator och torg är fler än hälften kvinnor.  Men hur är det med statyerna. Jag skulle vilja föreslå speciellt en kvinna som haft en avgörande betydelse för staden Stockholms utveckling och som i jämlikhetens namn borde hedras bättre än i dag.

Drottning Kristina, naken, högt upp på Stadshusets fasad ...

... med Kungsholmen på en bricka.

Det gäller Drottning Kristina (1626-1689). Hur hedras hon då idag i Stockholm? Hon står skulpterad (av Aron Sandberg), naken, med av bilavgaserna urgröpt ansikte, tio meter upp på Stadshusets fasad i hörnet av Hantverkargatan och Ragnar Östbergs plan, svår att urskilja med blotta ögat, lättare att fånga med kamerans teleobjektiv. Hon håller något i handen på en bricka. Det är stadsdelen Kungsholmen som hon skänker till Stockholms stad.  Det är en gärning väl värd att bättre hedra än med en nästan osynlig nakenstaty.

Gustav II Adolf rider mot slottet.

Karl X Gustav utanför Nordiska museet.

Drottning Kristina till häst. Målning (något beskuren) av Sébastien Bourdon.

Hennes far Gustav II Adolf sitter på sin häst på paradplatsen mitt framför slottet. Hennes ”fästman” i ungdomen (som hon tidigt gjorde slut med), tillika efterträdare på tronen, kusinen Karl X Gustav, sitter fet och frodig på sin häst utanför Nordiska museet.  Drottning Kristina, den mycket begåvade kvinnan (hon talade en mängd språk, bland dem latin redan i tidiga tonåren och läste Thukydides historia om krigen mellan Sparta och Aten på originalspråket grekiska) Hon var en förebild för kvinnor långt innan feminismen var påtänkt. Hon hade den goda smaken att abdikera från tronen och följa sin egen inre övertygelse i en tid då detta var nästan ogörligt även för en kvinna av hennes stånd. Inte sällan satt hon på hästryggen. Så avbildades hon också på en berömd tavla av den franske hovmålaren Sébastien Bourdon som vistades i Stockholm under ett par år i början av 1650-talet.

För att något komma tillrätta med den könsmässiga snedfördelningen när det gäller ryttarstatyer i stan föreslår jag alltså att Drottning Kristina skulpteras till häst (gärna med Bourdons målning som förlaga) och placeras framför gamla riksdagshuset vid Norrbro i närheten av sin älskade pappa Gustav II Adolf som hon förlorade redan som femåring. Möjlig alternativ plats skulle kunna vara någonstans på Kungsholmen. I Sverige finns vad jag vet ingen kvinnlig ryttarstaty. Paris har ju sin Jeanne d´Arc till häst, Roskilde sin ”dronning” Margrethe och Bratislava sin Maria Theresia. Dags alltså för Stockholm att låta utföra sin drottning Kristina till häst. Tänk, en modern kvinnlig ryttarstaty i Stockholm, vilken omtalad turistattraktion det skulle bli. Bara det!