Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 08:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/04/29/protester-mot-bygge-i-sturebys-skogspark-7113/

EPSTEINS STOCKHOLM

Protester mot bygge i Sturebys skogspark

Sturebyhöjdens skogsridå som försvinner ...

... om det planerade huset byggs.

Sturebyhöjden är en skogspark omgiven av lamellhus från 1940-talet, en idyll inte långt från Örbyleden och Huddingevägen. Skogsridån mot Sågverksgatan, själva entrén till parken, hotas nu att bli igentäppt av ett fyravåningshus med 24 bostäder. Något som samtliga partier i stadsdelsnämnden motsatt sig liksom runt 400 närboende som skrivit på en protestlista.

Promenadstigen som försvinner för det nya huset.

- Vi är inte emot att det byggs bostäder i Stureby. Men inte här i parken. Den är redan delvis bebyggd med daghem och dessa barn utnyttjar dagligen parken. Det gör också hundägare och många andra som möts, fikar, grillar eller bara promenerar där. Nu hamnar det planerade huset precis på gångstigen i parken och parken kommer att upplevas som delvis privatiserad eftersom de boende i de nya lägenheterna ska ha terrasser åt parksidan. säger Lars Gillegård som själv bor vid Sturebyhöjden i ett av de k-märkta husen där en gång ryska ambassaden hade sin personal inhyst.

Enligt Anna de Groat är djurlivet rikt i parken. Här finns exempelvis rådjur, fasaner, harar och igelkottar. Här växer liljekonvaljer och blåbär. Mats Deland berättar att hälften av parkens 14 ekar måste offras om det föreslagna huset byggs.

Här närmare Huddingevägen går det att bygga fler bostäder, menar Lars Gillegård, Anna de Groat och Mats Deland.

Alla tre vittnar om att det känns som att befinna sig mitt i skogen när man är inne i parken. (Jag delar den uppfattningen efter att ha varit på plats). Den känslan försvinner om det planerade huset byggs, menar de tre. I stället föreslår de att man bygger fler än de redan planerade cirka 100 lägenheterna bara 100 meter från Sturebyhöjden nere vid kraftstationen inte långt från Huddingevägen när den planerade nedgrävningen av kraftledningen kommer till stånd. De ser också gärna att man däckar över Huddingevägen och bygger ihop miljonprogrammets Östberga med Stureby. Det skulle ge ett bra tillskott med nya lägenheter.  ”Där skulle man kunna bygga tätt och få underlag för affärer”, menar Lars Gillegård.

Men stadsbyggnadsnämnden godkände fortsatt planarbete för Sturebyhöjden vid sitt sammanträde för en månad sedan trots att samtliga partier i stadsdelsnämnden var emot att bygga i parken. Bara vänstern och miljöpartiet sade nej. I höst planerar invånarna i Stureby ett medborgarmöte i protest mot det föreslagna huset i skogsparken.