Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/05/20/stora-bokbytardagen-fortsatter-i-kvall-7267/

EPSTEINS STOCKHOLM

Stora bokbytardagen fortsätter i kväll

Nyamko Sabuni byter bok med Anna-Lena Wallén.

Stora bokbytardagen inleddes vid lunch utanför Kungliga biblioteket i Humlegården. Integrationsminister Nyamko Sabuni var på plats och bytte till sig Arnaldur Indridasons deckare ”Kvinna i grönt” mot Emre Güngörs och Nima Dervishs ”Varför mördar man sin dotter?” en bok hon läst med intresse eftersom den handlar frågor som hon är starkt engagerad i, så kallat hedersrelaterat våld och tvång. Nyamko Sabuni knöt sedan ihop två röda band i stället för att klippa av ett, en symbolisk invigning av dagen eftersom bokbyte förutom att två människor byter böcker och också innebär att de möts.

Nyamko Sabuni fick också några udda frågor. Vilken människa skulle hon helst vilja möta om hon fick välja fritt? "Min farmor som dog när jag var liten och som jag inte minns”. Vilken litterär figur skulle hon helst vilja vara? ”Peter Pan som aldrig åldras och aldrig dör”. Kan du tänka dig att göra bokbytardagen till en officiell helgdag? ”Där måste jag svara som en riktig politiker. Frågan måste beredas först”, svarade Nyamko Sabuni med ett skratt.

Stora bokbytardagen fortsätter i kväll mellan klockan 18 och 21 på terrassen utanför Stadsbiblioteket på Sveavägen. Det blir också föredrag, stand-up och musikunderhållning.