Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/05/31/dyrt-radda-lindar-i-bellevueparken-7400/

EPSTEINS STOCKHOLM

Dyrt rädda lindar i Bellevueparken

Lars Bjerin berättar om Norra Länken-bygget genom Bellevueparken.

De tre 1700-talslindarna som räddas för 50-100 miljoner kronor.

Lönnen som flyttats och planterats om två gånger.

Linden som räddas för 10 miljoner kronor.

Bakom Wennergren Center ser det just nu ut som en bombkrater (men området återställs så småningom).  Här ska Norra länkens betongtunnel grävas ned och anslutas till bergtunneln genom Bellevueberget. Flera av de värdefulla träden på platsen (som ingår i nationalstadsparken) bevaras. Men till ett högt pris. Några står illa till. En lönn har redan flyttats två gånger till en kostnad av ett par hundra tusen kronor (det är dock inte mer än vad det skulle kostat att ersätta det med ett nytt träd i samma storlek).

Men de tre magnifika gamla 1700-talslindarna intill Värtabanan på gränsen mellan bergtunneln och betongtunneln fordrar extra åtgärder i form av en cirka tjugo meter lång så kallad rörskärmstunnel som stabiliserar jorden för att skydda trädens rötter. Att rädda de tre lindarna på detta sätt kostar mellan 50 och 100 miljoner kronor. Ytterligare en gammal lind i området räddas för runt 10 miljoner kronor.

Detta berättade Lars Bjerin, biträdande projektledare för Norra länken, under en rundvandring i Bellevueparken på söndagen. Under vandringen redogjordes också för andra åtgärder som planeras för Bellevueparkens framtid. Fotbollsplanen med konstgräs ska flyttas från den s k norra pelousen (gräsmattan) till den södra pelousen bakom Socialhögskolan (gamla Sveaplans flickläroverk). Vägarna ska läggas om och biltrafiken minskas inne i parken och kanske anläggs så småningom en badplats vid Stallmästarholmen.