Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/06/10/den-mindre-stockholmsarenan-700-milj-dyrare-an-solnaarenan-7500/

EPSTEINS STOCKHOLM

Den mindre Stockholmsarenan 700 milj dyrare än Solnaarenan

I Solna börjar läktarsektionerna ...

... resa sig i höjden.

Nu har byggena av Storstockholms två nya fotbollspalats, Swedbank Arena i Solna och Stockholmsarenan vid Globen, tagit fart ordentligt.  Ute på det rensade industriområdet vid Solna station ser man de första läktarsektionerna resa sig mot höjden och vid Globen är Arenavägen omlagd genom en bortsprängd bergsklack. Båda inomhusarenorna ska vara klara att invigas 2012.

Vid Globen har markarbetena för Stockholmsarenan ...

... startat för en tid sedan.

Det är bara att hoppas att det finns behov för båda dessa sportanläggningar. Stockholms fotbollsklubbar får väl försöka förstärka sina lag så att de kan vara med och slåss i toppen av allsvenskan om storpubliken ska infinna sig. Just nu ser det mörkt ut.

För Stockholms just nu bästa fotbollslag Brommapojkarnas del med sitt låga publiksnitt räcker nog det renoverade Grimsta IP till även i framtiden. Djurgården som var på håret att trilla ur allsvenskan förra året lär ju vilja ha ett eget stadion. Hammarby har inte klarat sig så bra i superettan hittills och riskerar nästan att ramla ur sin serie. Svenska mästarna AIK ligger farligt nära en nedflyttningsplats och har i år inte ens lyckats locka alla som köpt säsongsbiljett att komma och titta på matcherna.  Många av supportrarna vill dessutom att AIK ska fortsätta att spela på Fotbollsstadion i Råsunda.

Stockholmsarenan när den står klar 2012.

Swedbank Arena när den står klar 2012.

Men de nya arenorna ska inte bara användas till idrottsevenemang. Konserter och andra tillställningar ska förstås äga rum där. Det är bara att hoppas att det går att få ekonomi i de båda miljardbyggena. En sak som jag inte förstår är varför den mindre Stockholmsarenan (som tar in 30 000 åskådare vid en fotbollsmatch) blir så mycket dyrare att bygga än Swedbank Arena (motsvarande publikkapacitet: 50 000). Stockholmsarenan kostar 2,7 miljarder, Swedbank Arena 2 miljarder. Säkert finns det en förklaring.