Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 06:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/06/17/radda-nybrokajen-11-7581/

EPSTEINS STOCKHOLM

Rädda Nybrokajen 11!

Gamla Musikaliska Akademien, numera Nybrokajen 11, denna fantastiska konsertsal, inrymd i en vacker byggnad av arkitekten Johan Fredrik Åbom från 1877, hotas av nedläggning. Ett nyligen startat upprop på Facebook har redan samla fler än 3 000 medlemmar.  Så här skriver initiativtagaren till uppropet ”Rädda Nybrokajen 11!” kompositören Anders Nilsson:

Professor Conrad Wilhelm Röntgen (röntgenstrålarnas upptäckare) tar emot det första nobelpriset i fysik den 10 december 1901 i Musikaliska Akademiens stora konsertsal (Nybrokajen 11).

“I samband med nedläggningen av Rikskonserter vill Statens fastighetsverk erbjuda denna historiska lokal till intressenter på Marknaden. Salen där f.ö. de första Nobelprisen delades ut, är och har varit en scen för all slags musik, vars akustik även är synnerligen lämpad för kammarmusik. Denna scen är nu hotad av nedläggning och omvandling till årsskiftet om inte KMA (Musikaliska Akademien) ordnar med ny huvudman för verksamheten.
Först i augusti har departementet utlovat en hearing, utan att kontaktat SFV som vill börja söka på marknaden efter intressenter i juni.
Enligt uppgift är Blåsarsymfonikerna/Länsmusiken de enda nuv. intresserade av ett huvudmannaskap. Där har man ett möte den 24 juni för att presentera ett övertagande som förhindrar att SFV går ut på marknaden. En förutsättning är i så fall ett ställningstagande från kulturdepartementet.
Det är alltså viktigt att skapa opinion mot ev. nedläggning!”

Förslag till påbyggnad av Konserthuset. (Tham & Videgård Hansson Arkitekter).

Det är bara att hålla med. Om inte annat kanske Konserthuset kan ta över Nybrokajen 11. Konserthuset har lokalproblem och har föreslagit en djärv påbyggnad i glas på taket på Ivar Tengboms klassiska byggnad från 1926 som Stockholms stadsarkitekt Per Kallstenius och andra har motsatt sig.  Hur som helst så måste musiken få vara kvar i en av stadens vackraste konsertsalar, Nybrokajen 11.