Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/06/18/ater-roda-protestskynken-i-vasastan-7591/

EPSTEINS STOCKHOLM

Åter röda protestskynken i Vasastan

Protester i hörnhuset Hälsingegatan/Frejgatan.

Vasastans Montessoriskola i Hälsingehöjden.

Den planerade nybyggnaden.

Åter hänger röda protestskynken ut från fönsterblecken i Vasastan. Förra gången gällde det galleriaplanerna på Odenplan. Nu gäller protesterna ett planerat fyravåningshus i Hälsingehöjden i hörnet Frejgatan/Hälsingegatan. Det är Vasastans Montessoriskola som vill ersätta sitt (från början barnavårdsnämndens) femtio år gamla hus med en dubbelt så hög spektakulär glasbyggnad.

Den hotade bergknallen.

Bland de kritiska synpunkterna märks: ”Hälsingehöjden kommer att bli en skolgård och det blir ingen park för alla”. ”Det är en brutal byggnad som inte har någon del i det urbana rummet”. ”Respektlöst att spränga bort bergknallen på lekplatsen Den är en symbol för en bit av Stockholms skärgård”.  ”Det måste finnas plats för avkoppling för vuxna i parken”.

Här satt vi och smygrökte på 50-talet.

Själv minns jag Hälsingehöjden som en halvt vildvuxen park dit vi knappt tonåriga elever i Gustav Vasa folkskola på 50-talet smög oss undan med våra små paket Robin Hood och satt och smygrökte på frukostrasterna skyddade från insyn av buskar och träd. Numera är Hälsingehöjden en välordnad instängslad lekplats som just nu rustas upp för flera miljoner kronor.