Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 04:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/06/22/het-debatt-om-nya-slussengallerian-7613/

Epsteins STHLM

Het debatt om nya Slussengallerian

Slussens klöverblad har i princip varit dödsdömt länge. Men på måndagskvällen kom den slutgiltiga dödstöten när den framtida trafiklösningen med den vidgade Skeppsbron i en bred backe upp mot Slussen definitivt klubbades i Stockholms kommunfullmäktige. Alla partier var överens om trafiklösningen utom när det gäller bredden på uppfarten mot Slussen, 8 filer (alliansen) mot 6 filer (oppositionen).  Samtidigt fastslogs den preliminära kostnaden för nya Slussen till 8 miljarder kronor (med ett beräknat underskott för kommunen på 4,5 miljarder kronor). ”Slussen ska bli en plats dit folk söker sig och som älskas av Stockholmarna. Vi gör platsen mer gästvänlig, tar fram vattenspeglarna och skapar ett vattentorg”, sade föredragandet borgarrådet Sten Nordin (m).

Sten Nordin (m).

De nya hus som ska byggas på framtida Slussen kommer att presenteras i ett senare skede. Alla partier tyckte också vara överens om att utsikterna ska värnas, både över vattnen och från Gamla stan till Södermalm och tvärtom. Det är ingen tvekan om att de drygt 1 200 remissvaren som kommit in från Stockholmarna har gjort intryck på politikerna. Heder åt dem för att de lyssnar på kritiken. Till hösten kommer ett nytt förslag med ny utformning av bebyggelsen på Slussen ställas ut (annorlunda än det sågade förslaget som ställdes ut på Sjömanshemmet i vintras).

 

Kerstin Wickman (mp).

Den hetaste debatten vållade den planerade underjordiska gallerian på 35 000 kvadratmeter. ”Den blir gigantisk, lika stor som NK”, som Kerstin Wickman (mp) utryckte det. Miljöpartiet vill halvera den kommersiella ytan. ”Vi behöver inte fler gallerior vid Slussen. Vi behöver plats för kultur”, sa Ann Mari Engel (v). Kd:s Erik Slottner undrade vad det för fel på en stor galleria. ”Den är ett sätt att öka Slussens attraktionskraft som mötesplats och kan därmed vara till fördel också för övriga lokala handlare runt Slussen”, trodde han i motsats till vänsterns och miljöpartiets debattörer. ”Vi har gallerior på Söder så det räcker. Risken är stor att Söderhandlarna får problem”, menade Kerstin Wickman.