Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/06/28/arstavikens-vatten-antligen-badbart-7668/

EPSTEINS STOCKHOLM

Årstavikens vatten äntligen badbart

Söders nya utomhusbad intill golfbanan i Tantolunden är igång. Till sist. Massor med människor solar sig på stranden eller svalkar sig med en simtur. Särskilt barnen trivs som fiskarna i vattnet. Ingen tvekan om att det är populärt. Hade jag haft ett par badbyxor med mig hade jag (kanske) doppat mig denna nästan outhärdligt heta måndagseftermiddag i Stockholms innerstad.

Redan för sex år sedan föreslog de två kd-politikerna Hardy Hedman och Nina Ekelund att ett strandbad skulle anläggas på platsen. Men på den tiden (och så sent som för ett år sedan) var vattenkvalitén för dålig i den tre kilometer långa Årstaviken med begränsad vattenomsättning och dagvattenutsläpp. Men nu har upprepade provtagningar visat att vattenkvalitén är godkänd för ett officiellt strandbad. För en dryg månad sedan gav politikerna i exploateringsnämnden klartecken till anläggning av badet. Totalkostnaden är drygt 3 miljoner kronor. Då ingår den permanenta vattentoalett som ska byggas till nästa sommar.