Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 08:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/07/02/epidemisjukhusets-gamla-isolering-byggs-om-till-bostader-7690/

Epsteins STHLM

Epidemisjukhusets gamla isolering byggs om till bostäder

Det gamla hundraåriga epidemisjukhuset vid Roslagstull lades ned i början på 1990-talet och sjukhusområdet förvandlades till ett modernt bostadsområde (Ruddammen) vilket sedan kompletterades med det nya fysikcentret Alba Nova som också använder en del av de gamla upprustade sjukhusbyggnaderna.

Den gamla isoleringen efter 18 års förfall (som det såg ut i mars i år) ...

... rustas nu upp ...

... till fem bostäder ...

... som är klara om en månad.

Men det gamla kapellet fortsätter att förfalla.

Men två gamla byggnader blev över på kullen vid Albano och fick stå och förfalla, det gamla k-märkta träkapellet (som fortfarande ser bedrövligt ut) och epidemisjukhusets arkitektoniskt spännande gamla isoleringsbyggnad som stått tom i allt sämre skick för vart år om gått sedan 1992. När jag besökte Ruddammen i mars i år såg förfallet ut att få fortsätta. Men inte. Glädjande nog är upprustningen i full gång. Och det har gått fort. Redan om en månad är den gamla isoleringen ombyggd till fem nya lägenheter. Vilket utmärkt sätt att återanvända gamla byggnader till nya ändamål.

Rädda också Klockhuset på Norra station!

I det här sammanhanget skulle jag åter vilja slå ett slag för att det gamla så kallade Klockhuset vid Norra station (granngårds till Ruddammen) bevaras och inreds för dagens behov, i form av ett litet kulturhus kanske, som ett memento från den gamla järnvägsepoken, i det nya framtida bostadsområdet.

Läs också: Förfallna hus vid Roslagstull

Läs också: Klockhusets öde en öppen fråga