Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 02:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/07/08/statyn-som-flyttats-tva-ganger-i-arbetarrorelsens-kvarter-7757/

Epsteins STHLM

Statyn som flyttats två gånger i arbetarrörelsens kvarter

Här låg den gamla fotbollsplanen.

Jag står på Norra Latins gamla grusplan där jag 11 år gammal utan framgång spelade fotboll med mina kompisar i kvarterslaget Gränden som förlorade alla matcher tvåsiffrigt i AT-cupen (Sankt Erikscupens föregångare) i början av 1950-talet. Fotbollsmålen är nedmonterade sedan decennier. En enorm bollformad fontän sprutar sitt vatten ungefär vid den gamla mittcirkeln och över halva den gamla fotbollsplanen upptas sedan en dryg månad av Stockholms största uteservering som drivs av Stureplansgruppen. Stureplansgruppen driver också City Conference Center i det som en gång var Folkets hus och Norra Latins högre allmänna läroverk. När därför Folkets hus i år firar 50-årsjubileum så är det inte längre Folkets hus. Det är Stureplansgruppens.

Göran Eriksson (till höger) leder vandringen.

Jag är med på en vandring i arbetarrörelsens kvarter som leds av Göran Eriksson från ABF. Dessa avgiftsfria vandringar har pågått på somrarna i 25 år utan att jag känt till dem. Vandringen börjar vid Carl Eldhs magnifika Brantingmonument på Norra bantorget och går via Barnhusgatan, Drottninggatan, Olof Palmes gata, Holländargatan till Adolf Fredriks kyrka där arbetarhövdingarna Hjalmar Branting och Olof Palme ligger begravda.

F.d. Folkets hus.

Men här står vi nu alltså på Norra Latins före detta skolgård, guiden Göran Eriksson, jag och den handfull människor som mött upp denna torsdagskväll. Göran Eriksson berättar om det gamla barnhuset som fanns före gamla Folkets hus som byggdes 1901 och som revs på 1950-talet för det som byggdes 1960 och som numera alltså är City Conference Center.

 

"Hamnarbetaren" flyttad två gånger.

Lite intressant är berättelsen om arbetarskulpturen som hamnat i skymundan. Den internationellt välrenommerade belgiske skulptören Constantin Meuniers (1831-1905) ”Hamnarbetaren” stod från början placerad inne i gamla Folkets hus. När nya Folkets hus byggdes placerades ”Hamnarbetaren” utanför entrén.  För några år sedan (efter att Folkets hus blivit City Conference Center) kom plötsligt en kranbil och lyfte iväg ”Hamnarbetaren” och placerade den istället på en undanskymd plats inne i parken mellan Nora Latin och Drottninggatan. Ironiskt nog skedde denna andra flytt mitt under en konferens som bland annat handlade om osynliggörandet av arbetarklasskonsten. Ett märkligt sammanträffande. Ingen förklaring till flytten har stått att uppbringa. Kanske trodde direktionen att statyn kunde väcka anstöt och skrämma bort konferensdeltagare från myndigheter och storföretag. Eller så fanns det andra skäl.

Vandringen avslutas vid Hjalmar Brantings grav.

Nästa gratisvandring i arbetarrörelsens kvarter är nästa torsdag, 15 juli. Samling vid Brantingmonumentet på Norra bantorget klockan 18.