Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/07/14/rensa-stockholms-vatten-fran-skrap-ett-evighetsarbete-7776/

EPSTEINS STOCKHOLM

Rensa Stockholms vatten från skräp – "ett evighetsarbete"

Miljöminister Andreas Carlgren (c) har lanserat ett förslag om skärptare tag mot nedskräpning med böter för den skyldige på en tusenlapp som kan utkrävas på plats av polisen Det kan nog behövas. Det är inte bara i parker utbrunna engångsgrillar, kladdiga pizzakartonger och annat skräp lämnas kvar av lättsinniga besökare på gräsmattorna också nära stränderna skvalpar tomma engångsflaskor, använda matförpackningar och tomma platspåsar omkring i vattnet.

Runt Stockholms vatten har Stockholms hamn engagerat en renhållningsbåt som ständigt är sysselsatt med att håva upp alltifrån kuddar, burkar till allsköns plastartiklar som flyter runt och förfular vattenspegeln. Nere vid Kornhamnstorg är det oavlåtlig påfyllning av diverse skräp och bråte (t o m en kundvagn och träbjälke) i strömmen nedanför småbåtshamnen där folk sitter och njuter och äter och dricker och ibland obegripligt nog kastar förbrukade förpackningar och urdruckna pappersmuggar i sjön.

 

Jag frågar mannen som med en lång håv (ömsevis med en båtshake) fiskar upp soporna ur vattnet hur ofta han är där och arbetar. ”Ett par gånger i veckan. Det här är ett evighetsarbete”, förklarar han. Det borde det inte vara. Men tyvärr. Och det går inte att skylla på brist på papperskorgar i det här fallet.

PS. Det är också mycket oljespill i vattnet vid Kornhamnstorg. Var kommer det ifrån?