Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/07/15/flytta-hasse-alfredson-till-stortorget-7781/

Epsteins STHLM

Flytta Hasse Alfredson till Stortorget!

Gatuarbetaren i keps som lyfter på brunnslocket och tittar upp ur sin brunn, dvs K G Bejemarks trottoarstaty, modellerad efter Hasse Alfredson, som haft sin plats vid Nybroplan intill Berzelii park i fyrtio år, försvann på försommaren. Jag tror det var Mattias Boström som först slog larm i början på juni och startade Facebookgruppen ”Vi som saknar Humor”. Humor är nämligen konstverkets namn. Det är spårvägsarbetena på platsen och nyordning med cykelbanor och gångbanor som gör att konstverket, för närvarande deponerat Stadsmuseets förråd, inte kan återställas på sin rätta plats. I går skrev DN en artikel om Humor vilken min snart 80-årige granne Gerhard Bauer läste och mer eller mindre krävde att jag skulle skriva om i min blogg. Gerhard som är barnfödd i Gamla stan har sin uppfattning klar. ”Det är klart att Hasse ska stå på Stortorget. Det finns ett brunnslock framför pumpen. Ur det ska ha titta upp och blicka mot antingen Börshuset eller Kåkbrinken”. Jag är benägen att hålla med Gerhard. Om inte Stadsmuseet hittar någon lämplig plats på Nybroplan i närheten av originalplatsen så varför inte flytta ”Humor” till Stortorget så får guiderna också ytterligare något förutom kanonkulan och Nobelmuseet att prata om när de visar runt turisterna.