Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/07/20/jattegallerian-som-kom-av-sig-i-sundbyberg-7787/

Epsteins STHLM

Jättegallerian som kom av sig i Sundbyberg

Huset som rivs ...

... på Vasagatan ...

... i kvarteret Plåten i Sundbyberg.

Våning för våning rivs ett hus (på Vasagatan) i centrala Sundbyberg. Huset (från 1936) är det minst värdefulla i det gamla industrikvarteret som nu ska förnyas.

I kvarteret Plåten startade Max Sievert sin verksamhet på 1860-talet.

I det här kvarteret inledde Max Sievert på 1860-talet sin framgångsrika verksamhet med den mekaniska verkstaden AB Alpha och två decennier senare Sieverts Kabelverk på andra sidan Esplanaden (än i dag minns jag de enorma kablarna upprullade på något som liknade jättelika trådrullar). Tillverkningen lades ner på 1970-talet.

Kvarteret Plåten i centrala Sundbyberg ...

... omgivet av Landsvägen, Vasagatan, Esplanaden, Bangatan och Torget.

Lorry-gallerian som inte blev av i kvarteret...

... i stället blir det så här med bostäder, kontor, saluhall, affärer och hotell i gamla kommunalhuset (längst ned till höger).

Till för drygt ett år sedan var planerna långt framskridna (kontrakt var redan klara med HM, Ica, Sats och andra jättar) på att förvandla hela kvarteret (Plåten) till ett gigantiskt köpcentrum (Lorrygallerian) för 1,7 miljarder. Men då hoppade exploatören Centrum Terre AB av. Finanskrisen gjorde sig gällande.

Gamla kommunalhuset som byggs om till hotell.

I höstas köpte istället försäkringsjätten Alecta kvarteret av Sundbybergs stad.  Och nu är förvandlingen igång. Mycket av bebyggelsen bevaras. Några hus tillkommer. Det gamla stadshuset som Sundbyberg flyttade ifrån på 1980-talet (till Rissne) blir hotell. 130 bostäder planeras i kvarteret, liksom kontor, affärer och saluhall. Om två år flyttar också Sundbybergs huvudbibliotek in i kvarteret från sina trivsamma men opraktiska lokaler på andra sidan järnvägen. ”Jag hoppas vi kan flytta med oss trivseln in i de nya lokalerna”, säger en av bibliotekarierna.

Mina tankar om Lorry

Namnet ”Lorry” (på den tänkta gallerian som kom av sig) associerar man förstås till Dubbel-Nisses gamla danspalats några kvarter bort i centrala Sumpan. Kanske också till humorgänget (Peter Dalle och de andra) med samma namn. Men för mig är namnet Lorry mest förknippat med den gamla biografen på Sankt Eriksplan där parketten sluttade bakåt istället för framåt och där de alltid visade så tråkiga filmer i min ungdom, danska lustspel och Åsa-Nisse och liknande. Men det var länge sedan. När Lorry släckte projektorerna 1971 blev det bingohall och sedan teater i lokalerna och nu är det förlagshus. Men det är förstås en helt annan historia