Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 21:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/07/29/kladsim-pa-vasagatan-7806/

Epsteins STHLM

Klädsim på Vasagatan

Äntligen ett svalkande spöregn i stan denna kvalmiga sommar. Klädsimmet på kollo för simmagistern kändes inte långt borta fastän jag utkämpade det vid Barnens Ö:s för länge sedan försvunna simstadion Sterneborg. Varför anläggningen med två hopptorn hette Sterneborg? Det var uppkallat efter den legendariske simläraren Ture Sterne som krävde att alla de tusentals barnen på kollo skulle lära sig simma och avlägga proven för det simmärke som motsvarade vederbörandes ålder, jag tror det var nio år för bronsmärket, tio år för silvermärket, elva år för guldmärket (eller kandidaten som det också kallades) och tolv år för simmagistern i brons. Simborgarmärket (bröstsim 200 meter) hade simlärare Sterne bara förakt för. Kollobarnen skulle lära sin djupdykning, längddykning, livräddning, flytning, vattentramp, klädsim och jag minns inte allt. Provtagningarna var inget man som kollobarn längtade efter. Men de var obligatoriska och gick inte att smita undan. Så här i efterhand kan man ju tycka att det var ganska bra ändå med simprov även om man förbannade dem när de ägde rum. Särskilt om det var kallt i vattnet, vilket jag minns att det oftast var när jag var kollograbb på 1950-talet Ja, så där kan man tänka när det ösregnar i Stockholm och de genomblöta kläderna klibbar skönt på kroppen.