Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Snart rivs gamla Solnabron

Gamla Solnabron ska rivas.

Rampen upp mot bron krossas redan till smulor.

Fundamenten till den provisoriska bron.

Solnabron vid Norra station över mot Karolinska ska rivas.  Just nu krossas den avstängda rampen från Klara Strandsleden upp mot Solnabron till betongsmulor och fundamenten till en provisorisk träbro alldeles intill är under byggnad för 67 miljoner kronor. När den provisoriska bron är klar nästa år börjar rivningen av gamla Solnabron (från 1942) och därpå byggandet av nya Solnabron som ska passa in i omgestaltningen av Norra stationsområdet. Den nya Solnabron ska vara klar 2013. Då rivs provisoriet.

Solnabron som jag minns (eller inte minns) den.

När jag står och ser på Solnabrons förestående rivning minns jag söndagsmorgnarna på 1950-talet när pappa och jag åkte med den ljusgula förortsbussen från Sankt Eriksplan mot Råsunda fotbollsstadion på väg till pappas extraknäck, korvförsäljningen på fotbollsstadion. Precis när vi hade passerat Solnabron över järnvägen norrut såg vi genom bussfönstret en enkel fotbollsplan på höger sida där det alltid spelades någon match i en lägre division. Hade man tur blev det mål för det ena laget just som bussen passerade. Den fotbollsplanen bebyggdes sedan med ett parkeringshus, nyligen rivet för att ge plats åt nya Karolinska sjukhuset.  Ute på Råsunda hjälpte jag sedan pappa att skära hundratals korvbröd och ofta skar jag mig i fingrarna och fick en liten åthutning av pappa när jag slant med kniven och när vi åkte hem igen efter matchen satt jag i bussen med plåster på fingrarna och passerade åter Solnabron på väg mot Sankt Eriksgatan. Aldrig tänkte jag på att jag åkte över en bro, när vi passerade Solnabron, den känns så anonym Solnabron till skillnad från Sankt Eriksbron och Västerbron, kanske för att den passerar över en järnväg och inte över en sjö. Och nu försvinner snart den gamla anonyma bron, sörjd av ingen.