Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 01:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/08/09/statens-normalskola-rivs-for-nya-kungliga-musikhogskolan-7844/

Epsteins STHLM

”Statens Normalskola” rivs för nya Kungliga Musikhögskolan

Rätta artikel

Gamla Statens Normalskola där Musikhögskolan huserar rivs för "nya" Musikhögskolan och 380 bostäder.

 Också "g-klaven" rivs.

Men stallet räddas och blir bibliotek.

Också ridhuset räddas och blir orgelsal.

Gula villan flyttas och inreds troligen till studentbostäder.

Statens Normalskola mittemot Stockholms Stadion rivs, men det gamla stallet och ridhuset från slutet av 1800-talet blir kvar.  I den för fyrtio år sedan nedlagda Statens Normalskola huserar Kungliga Musikhögskolan som får nybyggda lokaler i samma kvarter i hörnet av Lidingövägen och Valhallavägen när de gamla skollokalerna rivs. Även den så kallade g-klaven (en ringformad byggnad från 1956 med övningssalar för musikstudenterna) rivs för Musikhögskolans nybygge. I kvarteret (som heter Svea artilleri) byggs därtill runt 380 bostäder i hus hästskoformat sammanbyggda. Stadsplanen ställs ut fram till den 18 augusti i Tekniska nämndhuset på Fleminggatan 4.

Kvarteret Svea Artilleri dagsläget ...

... och i framtiden.

Framtidsvy norrut (med Valhallvägen i nederkant).

För fyra år sedan lade Swartlings ridskola ned verksamheten i Generalstabens stalletablissement som den 1993 byggnadsminnesförklarade ridanläggningen hette när den byggdes i slutet av 1800-talet. Akademiska hus som köpte marken ville trots byggnadsminnesförklaringen riva hela stallanläggningen för att bygga den nya Musikhögskolan på platsen. Länsstyrelsen sade ja, men Riksantikvarieämbetet överklagade och fick rätt; stallet, ridhuset och personalbostaden Gula villan får alltså inte rivas. Därför ingår de nu i det nya stadsplaneförslaget. Stallet blir bibliotek. Ridhuset blir orgelsal. Gula villan flyttas ett hundratal meter norrut inom kvarteret och inreds förmodligen till studentbostäder.

Jag är glad att de gamla fina tegelbyggnaderna nu integreras i den nya miljön med nya användningsområden och inte förvandlas till grus, vilket var ytterst nära för fyra år sedan.  Jag hade också gärna sett att man kunnat integrera Erik Ragndals originella ”g-klav” och Paul Hedqvists Statens Normal (1949 och påbyggd i omgångar) i nydaningen av området. Men man får väl nöja sig med det lilla.