Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 21:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/08/13/godtrogna-politiker-litade-pa-muntliga-loften-i-miljardaffar-7857/

EPSTEINS STOCKHOLM

Godtrogna politiker litade på muntliga löften i miljardaffär

Rinkeby centrum utarmas, klarar inte den engelske fastighetsägaren Boultbees chockhöjda hyror.

Blomsteraffären och Dennis Livs har tvingats stänga.

Flera av affärerna i Rinkebygallerian är ute till försäljning på Blocket.

När det engelska fastighetsbolaget Boultbee köpte tio centrumanläggningar i Stor-Stockholm 2007 av det kommunalägda Centrumkompaniet för 10,4 miljarder kronor lovade bolagets representanter att investera och fräscha upp centrumen. Löftet gavs muntligt men skrevs aldrig in i överlåtelsekontraktet. ”Mycket märkligt agerande när en av Sveriges största fastighetsaffärer genomförs”, ansåg Carin Jämtin (s) när krisen i Rinkeby och Tensta centrum diskuterades inför en talrik publik i Tensta på torsdagskvällen.

Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (s) kritiserade stadens försäljning av tio centrumanläggningar för att den skedde på för lösa grunder.

Ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (m)  ångrade att alliansen litade på Boultbees muntliga löften.

Ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (m) höll med om att det var ett stort misstag att inte skriva in Boultbees åtaganden i kontraktet. ”Sett i backspegeln var det fel att vi inte hade skriftligt på Boultbees löften att stärka detaljhandeln, investera och fräscha upp. Det är oerhört beklagligt. Men vi är vana vid att vi kan lita på dem vi gör affärer med. Men Boultbee har inte gjort vad de lovat”.

Hela publiken och alla politiker från vänster till höger var överens om Boultbee är en urusel fastighetsägare vars huvudsakliga insats efter övertagandet har varit att chockhöja hyrorna och tvinga sina hyresgäster företagarna i konkurs.  I Rinkeby ligger flera av affärerna ute på Blocket till försäljning.  Men spekulanterna är få.

Den talrika publiken var enhällig i sin kritik av den engelske fastighetsägaren Boultbee.

Karl Bern (fp) ansåg att Boultbee "är kass" som fastighetsägare av de tio centrumanläggningarna.

Någon i publiken undrade hur kommunalpolitiker kan vara så godtrogna att de litar på muntliga löften från ett företag som redan innan försäljningen hade dåligt rykte. Karl Bern (fp) som satt i Centrumkompaniets styrelse sa att det var inte bara var Boultbee som hade dåligt rykte. Det hade alla spekulanter på köpet av centrumanläggningarna. Man ställer sig då osökt frågan varför försäljningen överhuvudtaget kom till stånd och varför stadens ledande politiker var så godtrogna att inga villkor skrevs in i kontraktet vid försäljningen. Om företaget hade haft gott rykte hade det kanske varit något lättare att förstå att man litar på muntliga löften.

Ann-Margarethe Livh (v) krävde att staden köper tillbaka centrumen från Boultbee.

Ann-Margarethe Livh (v) fick kraftiga applåder när hon krävde att staden köper tillbaka de misskötta centrumen. ”Då kan ni ställa oss politiker till ansvar om det finns något att klaga på. Nu har vi avhänt oss möjligheten att påverk
a den privata fastighetsägarens agerande.”

Ilskan och förtvivlan var påtaglig hos de lokala företagare som var på mötet. Demonstrationer den närmaste tiden mot Boultbees höga hyreshöjningar och dåliga service utlovades.

Läs även föregående blogginlägg!