Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/08/23/zetterlunden-invigd-men-glom-inte-anna-sundqvist-7912/

EPSTEINS STOCKHOLM

Zetterlunden invigd – ”men glöm inte Anna Sundqvist!”

Hasse Alfredson inviger den sjungande bänken i Zetterlunden.

Stockholms första ljudkonstverk invigdes i Monica Zetterlunds park, eller Zetterlunden som den också kallas, av Hasse Alfredson på måndagskvällen. Inför en stor publik i den lilla parken i korsningen Roslagsgatan/Surbrunnsgatan lyfte Hasse Alfredson av det röda täckelset från konstverket, parkbänken, många meter lång. Monica Zetterlunds ljuva sång ljuder så fort en parkbesökare slår sig ned på bänken. Hasse Alfredson och skaparen av ljudkonstverket Fredrik Wretman var de första som testade konstverket, och skönsången ljöd.

Hasse Alfredson och ljudkonstverkets skapare konstnären Fredrik Wretman var de första som slog sig ned på bänken.

Hasse Alfredson berättade i sin oefterhärmliga stil om hur han och Tage Danielsson upptäckte Monica Zetterlund (1937-2005) i början av 1960-talet. Han talade om hennes skönhet och begåvning. Hon kunde allt utom att sjunga, enligt Hasse Alfredson. Men det problemet var snart avhjälpt.  Efter en stadig middag på en restaurang och några snabba förklaringar av vad ”de där svarta prickarna på det vita papperet betydde” (noterna) så var hon fullfjädrad även som sångartist. Tro det den som vill!

"Glöm inte Anna Sundqvist", sade de tre damerna (i mitten) när de prövade den sjungande bänken.

Tre damer jag pratade med hade full sympati för Monica Zetterlund, men påpekade att den nyligen bortgångna skådespelerskan Anna Sundqvist (1943-2010) var den verkliga ”Sibirientjejen”. (Sibirien är ett folkligare namn på denna del av staden). Anna Sundqvist gick i Johannes och var alltid Lucia i skolan. Hon bodde på Roslagsgatan och Birger Jarlsgatan. Hon var en artist, som de tre damerna njutit av i ett många revyer och musikaler på Oscarsteatern. Också hon är värd att hedras och minnas. Kanske finns det en plats även för Anna Sundqvist i Sibirien framöver. Låt oss hoppas det.

Även konstnärens mamma, skådespelerskan Meg Westergren, testade sonen Fredrik Wretmans ljudkonstverk.