Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2010/09/16/delade-meningar-bland-toppmoderater-om-slussen-i-yimbyenkat-8081/

Epsteins Stockholm

Delade meningar bland toppmoderater om Slussen i YIMBYenkät

Bland ledande moderater är meningarna delade om hur mycket Slussen ska bebyggas i framtiden. De båda ”tunga” borgarråden Sten Nordin och Kristina Alvendal vill utgå från det liggande förslaget ”Nya Slussen”, men med en lägre exploateringsgrad , medan den moderata kommunstyrelseledamoten Regina Kevius vill ha en högre exploateringsgrad jämfört med förslaget.

Det framgår av nätverket YIMBYs valenkät. Ett antal (32) toppolitiker i Stockholm från de olika partierna i stadshuset samt FI (Feministiskt Initiativ) har svarat på 16 viktiga stadsplaneringsfrågor genom att kryssa i olika alternativ.

En av frågorna löd:

”Vad bör hända med Slussen? 

Svarsalternativen var:

Restaurera dagens Slussen;

Återuppbygg som den ser ut i dag”;

Verkställ ”Nya Slussen”;

Verkställ ”Nya Slussen”, men med lägre exploatering;

Verkställ ”Nya Slussen”, men med högre exploatering;

Annat.

Förutom Regina Kevius (m) är det bara två centerpartister och en FI-kandidat i enkäten som vill ha högre exploatering än den föreslagna. Tre politiker kommenterar Slussenfrågan.

Emilia Hagberg (mp):

”Slussen måste byggas om. Jag vill att vi går vidare med Nya Slussen men att utformningen arbetas om så att det blir mindre fokus på biltrafik och en smäckrare brolösning. Dessutom måste det bli en fin stadsmiljö på båda sidor bron. Det handlar inte så mycket om exploateringsgrad utan hur byggnader utformas och placeras. Jag vill att det ska finnas plats både för utsiktsplatser och för mötesplats som ett torg.”

Åke Askensten (mp):

”När det gäller Slussen så behövs dels en betydligt bantad bebyggelse så att utsikten inte förstörs. Trafiklösningen i det nuvarande förslaget är inte heller acceptabel.”

Maria Hannäs (v):

”SLUSSEN Fri sikt skall råda från Peter Myndes backe mot Saltsjön, från Götgatan mot Gamla stan och från Katarinavägen mot Mälarna. Viktigt med kultur och att Slussen fortsätter att vara en god mötesplats. Bilutrymmet ska minskas och bron ha bättre anslutning vid Gamla stan. Med mera!”

YIMBYs valenkät innehåller förutom Slussen också frågor om bostadsbyggande, kollektivtrafikutbyggnad, arkitektur mm. Man kan också själv fylla i enkäten få den matchad mot de olika politikernas åsikter för att ta reda på vilket parti man ligger närmast. Ett ambitiöst initiativ av YIMBY.  Jag tänker inte avslöja vilket parti som jag kom närmast när jag testade den s k ”Valkompassen”. Men jag blev klart överraskad.